Predsednik Pahor zaključil uradni obisk v Združenem kraljestvu z obiskom finančnega središča City

London, 1. 3. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes zaključuje obisk v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, kjer se mudi kot gost kraljice Elizabete II. in vlade, z obiskom londonskega finančnega središča City.

Predsednik Pahor je dopoldne najprej obiskal Londonsko borzo (LSEG), kjer se je srečal z vodstvom borze. Predsednik LSEG Donald Brydon je predsedniku Pahorju predstavil delovanje te institucije, nato so sogovorniki izmenjali mnenja o pričakovanjih finančnih trgov in gospodarstva glede na trenutna dogajanja v Evropi in svetu.

Sledil je obisk ene vodilnih finančnih institucij, investicijske banke Goldman Sachs, kjer je predsednik Pahor prisluhnil pogledom globalne finančne industrije na pričakovane spremembe v Evropi.

V nadaljevanju obiska se je slovenski predsednik sestal z županom londonskega finančnega središča City Petrom Estlinom. Predsednik Pahor in župan Estlin sta se v pogovoru osredotočila na to, kako se bo izhod Združenega kraljestva iz EU odrazil v vlogi Cityja, kot enega najpomembnejših in najbolj vitalnih finančnih središč na svetu, tako za Evropo kot za svet.

Gospodarsko gledano je Združeno kraljestvo za Slovenijo pomemben globalni partner - med našimi zunanjetrgovinskimi partnerji je na 19. mestu. Leta 2017 se je blagovna menjava glede na predhodno leto okrepila za dobra 2 % in znašala 921,5 mio €. Tudi v 2018 je bil trend pozitiven. Na področju investicij je Združeno kraljestvo pomembnejši, 10. zunanjetrgovinski partner Slovenije. Ključen partner je tudi na področju turizma, kjer je glede na strategijo razvoja slovenskega turizma do leta 2021 Združeno kraljestvo opredeljeno kot eden ključnih trgov in število britanskih turistov narašča.

Državi kljub napovedanemu skorajšnjemu izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije tesno povezujejo evropske vrednote in tradicija. Združeno kraljestvo z izstopom iz Evropske unije ne zapušča Evrope in ostaja naš pomemben gospodarski partner ter varnostni zaveznik v NATO.

Predsednik republike je obisk v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske sklenil z obiskom Lloyd's zavarovalniške borze.

Predsednik Pahor zaključil uradni obisk v Združenem kraljestvu z obiskom finančnega središča City
Foto: Daniel Novakovič/STA