SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na kongresu slovenskih občin

Rimske Toplice, 2. 10. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik republike se je danes udeležil 3. kongresa slovenskih občin in sodeloval v pogovoru z županjami in župani.

Osrednja tema pogovora je bilo ustanavljanje pokrajin. Predsednik je županjam in županom povedal, da bo 4. novembra v predsedniški palači priredil posvet, na katerem bodo mnenja o tem soočili predstavniki strokovne javnosti, vlade, političnih strank ter županje in župani. Namen posveta je oceniti dosedanja prizadevanja pri pripravi pokrajinske zakonodaje, ugotoviti stopnjo naklonjenosti vseh deležnikov do izvedbe projekta in zastaviti korake za prihodnost. Rezultate posveta bo predsednik Pahor predstavil na srečanju štirih predsednikov decembra letos.

“Vaše mnenje in ocena zrelosti projekta sta izjemno pomembna, saj ste župani in županje konstitutivni element te razprave,” je dejal predsednik Pahor in predal besedo sodelujočim.

Župani so v razpravi soglašali, da Slovenija potrebuje pokrajine. Ne zaradi 143. člena ustave, ki jih zapoveduje, temveč zaradi nujnosti enakomernega regionalnega razvoja in decentralizacije Slovenije. Izpostavili pa so, da je potrebno ob razpravi o številu pokrajin govoriti tudi o predvideni vsebini delovanja pokrajin - predvsem prenosu nekaterih pristojnosti države in občin na pokrajine. Hkrati pa mora biti projekt podprt s finančnimi sredstvi, ki bodo omogočala nadaljnji razvoj. Opozorili so tudi na tveganje, da bi po ustanovitvi pokrajin prišlo do centralizacije znotraj posameznih regij.

Po srečanju je predsednik republike v izjavi za medije pojasnil, da je danes želel slišati mnenje županov in županj o tem, ali v osnovi podpirajo napor delovne skupine, ustanovljene v okviru Državnega sveta Republike Slovenije. Dejal je, da so župani predstavili prednosti in slabosti, a v osnovi ni nasprotovanja naslednjemu koraku: »Po 4. novembru, če bo naklonjeno tudi mnenje vlade, stroke in političnih strank, naredimo naslednji korak.« Opozoril je na ključno podporo, podporo ljudi, v kolikor bomo Slovenci na koncu o tem odločali na referendumu.

Kongres organizirajo Skupnost občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije in Združenje občin Slovenije. Predsednik republike je častni pokrovitelj 3. kongresa slovenskih občin.

Predsednik republike na kongresu slovenskih občin
Foto: Nebojša Tejić/STA