Predsednik Pahor glavni govornik na slovesnosti ob 20. obletnici ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti

Washington, 28. 9. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Washingtonu udeležil slavnostne obeležitve 20. obletnice delovanja ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti. Predsednik republike je na slovesnosti nastopil kot glavni govornik.

Predsednik Pahor je opozoril na pomen odstranjevanja min, saj minska polja neposredno ogrožajo človeška življenja, posredno pa vplivajo na vsa področja življenja - na kmetijstvo, podjetništvo, nenazadnje tudi na šolanje otrok, ki jih nevarnost min omejuje v njihovi mobilnosti.

Predsednik Pahor je spomnil, da ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti že dvajset let utrjuje svoje poslanstvo zagotavljanja varnosti in omogočanja obnove in razvoja v državah, ki so jih prizadeli oboroženi spopadi. Odločno delo na področju razminiranja je ustanova postopoma začela širiti na druge varnostne grožnje, od preprečevanja konfliktov do reševanja drugih vprašanj razvoja in obnove. Tako so pomagali številnim žrtvam do rehabilitacije, odstranili brez števila min, izobrazili mnoge ogrožene skupnosti.

Predsednik Pahor glavni govornik na slovesnosti ob 20. obletnici ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti
Foto: UPRS

ITF je, po besedah predsednika Republike Slovenije, v dveh desetletjih dosegla izredne dosežke v vseh pogledih. ITF je izvedla projekte v 30 državah, psihosocialno oskrbo je prejelo več kot 17.500 oseb, več kot 54.000 ljudi pa je bilo minsko prizadetih državah pa je opravilo usposabljanje glede nevarnosti min.

»Eden največjih dosežkov ITF je sposobnost, da poudari "človeški" vidik pri krepitvi človekove varnosti,« je dejal predsednik Pahor in poudaril pomen osebnega in spoštljivega pristopa organizacije.

Od leta 1998 je ITF pomagala 1.303 posameznikom, ki so bili zaradi eksplozivnega sredstva fizično prizadeti. Vsi so opravili fizično rehabilitacijo in tako dobili priložnost, da kljub poškodbam zaživijo novo življenje.

»Zahvaljujoč donatorjem je ITF postala vodilna ustanova na področju človekove varnosti - njeno delovanje pomeni impresiven dosežek zagotavljanja pomoči ljudem in skupnostim v svetu že dve desetletji,« je govor zaključil predsednik Pahor.

Predsednik Pahor je odprl razstavo, ki so jo ob obeležitvi obletnice delovanja ITF pripravili v Centru za javno diplomacijo, ki deluje v okviru State Departmenta. Gre za fotografsko razstavo priznanih slovenskih fotografov Arneta Hodaliča, Boruta Živulovića in Žige Živulovića, ki že leta spremljajo delo ITF. Izbrane fotografije prikazujejo krutost življenja, ki jo povzročajo mine in druga neeksplodirana ubojna sredstva, ter pogum ljudi, ki te grožnje odpravljajo.

Slovenski predsednik si bo danes ogledal tudi muzej holokavsta »United States Holocaust Memorial Museum« in se srečal z direktorico muzeja Saro Bloomfield ter s posebnim odposlancem za vprašanje holokavsta Thomasom Yazdgerdijem.

Predsednik Pahor glavni govornik na slovesnosti ob 20. obletnici ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti
Foto: UPRS