Predsednik republike Borut Pahor študentom v Laškem: "Vsakdo lahko uspe, če razvije svoj talent"

Laško, 17. 9. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je v Kongresnem centru Thermana v Laškem udeležil II. konference o razvoju kadrov »Ustvarjalno razmišljanje – Potencial za rast gospodarstva«, kjer je s študenti, štipendisti programa Ad futura spregovoril o ustvarjalnosti in inovativnosti.

Svojo izkušnjo, kako je pri svojem delu lahko ustvarjalen, je s študenti delil tudi predsednik republike. Spomnil je na nedavni obisk genetika in nobelovega nagrajenca Oliverja Smithiesa v Predsedniški palači, ki mu je na vprašanje, kako se rojevajo nove ideje, dejal, da mora biti človek srečen v tem, kar počne. Predsednik Pahor je dejal, da pri svojem delu išče drugačne, nove poti za doseganje istih ciljev, prav tako pa razmišlja o tem, katere cilje postaviti na novo: "Dokler imaš ambicijo, da si kreativen in uspešen zaradi lastnih talentov in sposobnosti, imaš moralno legitimacijo. Srečen sem, ko je nekaj, kar sem dosegel skupaj s sodelavci in je rezultat našega kreativnega razmišljanja, tako posebno in dobro, da postane standard."

Predsednik republike Borut Pahor na konferenci Ustvarjalno razmišljanje - potencial za rast gospodarstva
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsedniku republike so se v pogovoru pridružili študentje, štipendisti programa Ad futura, ki znanje dobivajo v tujini, ter slovenska podjetja, ki njihov ustvarjalni potencial prepoznajo kot priložnost za razvoj dejavnosti. V sproščenem vzdušju so sogovorniki spregovoril o dejavnikih, ki vplivajo na uspeh, pa o dojemanju neuspeha ter pomenu kreativnosti in inovativnosti za razvoj družbe. Soglašali so, da je za uspeh potrebno biti kreativen, poskusiti čim več novih svari in se ne zbati problemov, saj je prav takrat, ko se pojavijo težave, potrebno zbrati največ energije in poiskati prave rešitve. Pomembno pa je,  da v Sloveniji ustvarjamo spodbudno okolje, kjer je dovoljeno kritično razmišljanje, da lahko mladi svoje inovativne ideje in izjemne talente razvijejo v popolnosti. "Mladi imajo dostop do znanja in informacij. Namen šolskega sistema ni več, da študentom omogoči dostop do njih, temveč, da jih usposobi, da ustvarjalno osmišljajo te informacije in jih usmerjajo v svoje lastne inovacije", je rekel predsednik in dodal, da bomo le na tak način lahko naredili korak naprej in postali moderna družba.

Predsednik republike Borut Pahor na konferenci Ustvarjalno razmišljanje - potencial za rast gospodarstva
Foto: Daniel Novakovič / STA

Luka Mustafa, magistrski študent elektronike in telekomunikacij na University College London, je dejal, da je lahko vsakdo kreativen, od okolja pa je odvisno, ali lahko to tudi izrazi: »Kreativne ideje nastanejo takrat, ko iščemo rešitve obstoječih problemov. Okolje pa nam mora dati priložnost, nas spodbujati, da se lahko na to osredotočimo. Fakultete morajo po vzoru iz tujine postati magični prostor, kjer ljudje z idejami sodelujemo, jih povezujemo in ustvarjamo. To razvija kreativnost.«

Predsedniku Pahorju so se v pogovoru pridružili Luka Banović, študent akustičnega inženiringa in glasbe na inštitutu za raziskave zvoka in vibracij univerze v Southamptonu, Luka Mustafa, magistrski študent elektronike in telekomunikacij na University College London, Borut Fonda, doktorski raziskovalec na univerzi v Birminghamu in njegov mentor dr. Nejc Šarabon.