SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Švicarski predsednik Maurer: Slovenija je za Švico zanesljiva in pomembna partnerica

Bern, 19. 9. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo Uelija Maurerja, predsednika in finančnega ministra Švicarske konfederacije, mudi na uradnem obisku v Švici. Obisk pomeni nadaljevanje političnega dialoga na najvišji ravni in potrjuje obojestranski interes za poglobitev sodelovanja in prijateljskih odnosov med državama.

Predsednik Pahor se je v okviru uradnega obiska danes srečal z gostiteljem, predsednikom in finančnim ministrom Uelijem Maurerjem. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi pred predsedniško rezidenco Lohn Manor so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Švice pod vodstvom obeh predsednikov.

Drugi dan uradnega obiska predsednika Pahorja v Švici
Foto: Daniel Novakovič/STA

V bilateralnih pogovorih sta predsednik Pahor in predsednik Maurer pregledala sodelovanje med državama in potrdila odlične in prijateljske odnose, brez odprtih vprašanj. Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog in dejal, da je prepričan, da bo tako tudi v prihodnje.

Predsednik Švicarske konfederacije je poudaril, da je Slovenija za Švico zanesljiva in pomembna partnerica, s katero želijo poglobiti sodelovanje. Zahvalil se je slovenskemu predsedniku za odlične odnose in partnerstvo ter ocenil, da nas posebej povezujejo lepa narava, čudovite gore in ljudje. Predsednik Maurer je izpostavil tudi sodelovanje v okviru Alpske konvencije.

Slovenski predsednik se je gostitelju zahvalil za ljubezniv in zelo topel sprejem danes in včeraj v Nacionalni skupščini, ki ga je, tako predsednik, posebej ganil. Dejal je, da se strinja, da Švico in Slovenijo na nek način povezujeta tudi njuni identiteti, saj sta majhni državi, a če sodelujemo, smo skupaj močnejši.

Pomembna tema pogovora med predsednikoma so bili gospodarski odnosi med državama. Predsednik Pahor je dejal, da je Švica za Slovenijo zelo pomembna gospodarska partnerica in izrazil zadovoljstvo s povečanjem blagovne menjave. V letu 2018 je blagovna menjava med državama dosegla 1,49 mrd EUR, kar pomeni povečanje 48,7% glede na leto pred tem. Predsednik Pahor je glede gospodarskega sodelovanja še dejal, da so izkušnje s švicarskimi investitorji v Sloveniji zelo pozitivne in dodal, da verjame, da bodo srečanja na današnji poslovni konferenci, ki poteka ob robu uradnega obiska, vzpostavila nove poslovne povezave in prispevala k nadaljnji rasti gospodarske menjave med državama. Predsednik Maurer se je strinjal, da so za posel zelo pomembni tudi medčloveški odnosi in ocenil, da poslovni skupnosti tudi zaradi sorodnih pogledov še posebej dobro sodelujeta.

Sogovornika sta soglašala, da je Švica za Evropsko unijo tesna in pomembna partnerica. Poudarila sta pomen institucionalnega okvirnega sporazuma, ki je ključen za partnerstvo in sodelovanje med EU in Švico. Glede prihodnosti EU sta predsednika Pahor in Maurer soglašala, da je potrebno EU okrepiti, da bo zagotavljala zunanjo, notranjo, gospodarsko in socialno varnost.

Predsednika sta izmenjala poglede na aktualno dogajanje v mednarodni skupnosti, predvsem v Evropski uniji. Strinjala sta se, da vprašanje Brexita trenutno zelo obremenjuje Evropsko unijo in da žal še vedno ne vemo, ali bo mogoče sprejeti dogovor za izstop Velike Britanije iz Unije. Izstop brez dogovora pa je najslabši možen scenarij za vse.

Predsednika sta se v pogovoru zavzela tudi za učinkovit multilateralizem, kjer imajo Združeni narodi osrednjo vlogo. Švica kandidira za nestalni sedež v Varnostnem svetu ZN za obdobje 2023–2024 in predsednik Pahor je zagotovil podporo Slovenije švicarski kandidaturi na volitvah leta 2022.

Veliko pozornosti sta predsednika namenila razvoju digitalizacije in omenila možnost strokovne izmenjave praks pri različnih projektih digitalizacije v obeh državah. Ob tem sta se strinjala, da je potrebno hkrati razmišljati tudi o etičnih in pravno regulatornih vidikih uporabe novih tehnologij.

Drugi dan uradnega obiska predsednika Pahorja v Švici
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo ob robu uradnega obiska danes popoldne v Zürichu udeležil otvoritve slovensko-švicarske poslovne konference z naslovom "Slovenija - dežela nišnih poslovnih prvakov".

Predsednik Pahor se je včeraj pozno popoldne sestal s predsednico Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije Marino Carobbio Guscetti. Pred tem se je predsednik Pahor na povabilo predsednice udeležil redne seje Nacionalnega sveta - predsednica je imela ob tem pozdravni govor, v katerem je zares ljubeznivo spregovorila o Sloveniji, ki jo je pred meseci obiskala, in je s častmi pozdravila predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na tribuni.

Predsednika republike na uradnem obisku spremljajo minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, podpredsednik vlade in državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve mag. Dobran Božič in državna sekretarka ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.