SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel slovenskega znanstvenika prof dr. Antona Mavretiča

Ljubljana, 14. 10. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel prof. dr. Antona Mavretiča, slovenskega znanstvenika, ki živi in deluje v Združenih državah Amerike. Prof. dr. Mavretič se že več kot štirideset let posveča razvoju vesoljskih tehnologij na najbolj prestižnih izobraževalnih ustanovah, kot so Massachusetts Institute of Technology (Cambridge, MA), Harvard University (Cambridge, MA) in Boston University (Boston, MA). Izkazal se je tudi na področju promocije znanosti v Sloveniji in svetu. Zelo uspešno deluje kot predavatelj na akademskem in kongresnem področju ter tudi v različnih združenjih.

S svojimi znanstvenimi dosežki je bistveno prispeval k izgradnji inštrumenta za merjenje solarne plazme na vesoljski sondi Voyager 1. Naprava, pri razvoju katere je sodeloval kot glavni inženir, še danes meri sončno plazmo na obeh sondah Voyager in igra pomembno vlogo pri iskanju meje Osončja. Tudi danes, po dolgi karieri, tako v akademskih vodah kot v industriji, ostaja dr. Mavretič na tekočem z znanstveno sfero, tudi slovensko. Je dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti - SAZU.

V pogovoru s predsednikom Pahorjem je opozoril na to, da je nujno pohvaliti dobro, saj to lahko spodbuja ljudi k razmišljanju in jih motivira, da so inovativni. Podal je misel, ki jo večkrat ponavlja, saj meni, da je za razvoj družbe pomembna: "Če daš dobro zrno v pesek, ne zraste iz njega nič. Če ga postaviš v dobro zemljo dobiš nekaj".

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel slovenskega znanstvenika prof dr. Antona Mavretiča
Foto: Daniel Novakovič/STA