SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na slovesnosti ob 200. obletnici prve slovenske šole v Istri 

Ljubljana, 18. 10. 2019 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes popoldan v vasi Korte udeležil slovesne prireditve ob 200. obletnici prve slovenske šole v Istri, ki danes deluje kot Podružnična šola Korte.

   Predsednik Pahor, ki je bil na prireditvi slavnostni govornik, se je v svojem nagovoru zahvalil vsem generacijam učiteljic in učiteljev, ki že dvesto let podajajo svojim učencem ne le znanje, tudi svojo dušo. Z vprašanjem, kako otroke pripraviti na silovite spremembe, ki so hitre in globalne, da bi jih razumeli kot upanje in ne kot strah, se je dotaknil tudi sedanjega časa. Ob današnji priložnosti je predsednik Pahor Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola - Podružnični šoli Korte predal Zahvalo ob 200. obletnici delovanja za dragoceno vzgojno-izobraževalno poslanstvo in pomembno vlogo v osrčju lokalne skupnosti. V imenu zaposlenih in učencev jo je sprejela gospa Irena Sivka Horvat, ravnateljica matične šole.

   Prireditev so z izjemnim gimnastičnim plesom, glasbo, pesmijo in recitali obogatili sedanji in nekdanji učenci te šole. 

   Prva slovenska šola v Istri je bila ustanovljena z dekretom 16. oktobra 1819 v Kortah. Šola je od tedaj neprekinjeno delovala dve stoletji in izobrazila več generacij Kortežank in Kortežanov, od šolskega leta 1963/1964 pa deluje kot podružnična šola Osnovne šole Vojke Šmuc Izola.

   Predsednik republike na slovesnosti ob 200. obletnici prve slovenske šole v Istri
   Foto: Nebojša Tejić