SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike veleposlanikom: »Politična enotnost in hitrost ukrepanja sta ključni za izhod iz krize.«

Ljubljana, 26. 8. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Vili Podrožnik sprejel kandidate za veleposlanike in novoimenovane veleposlanike Republike Slovenije, ki bodo v prihodnjih mesecih nastopili nove položaje v tujini. Zaželel jim je vse dobro pred njihovim odhodom ter opozoril, da smo v ključnem trenutku za Slovenijo, ko moramo delati skupaj, da ohranimo mednarodni ugled Slovenije, pri čemer je vloga veleposlanikov zelo pomembna.

Predsednik republike pozdravil kandidate za veleposlanike in novo imenovane veleposlanike Republike Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik je v nagovoru veleposlanikom dejal, da je na njih velika odgovornost, da po svojih močeh in iskreno pomagajo uveljavit slovenske interese v tujini, kar v tem času pomeni tudi ali predvsem pomagati pridobiti čim več resnih neposrednih tujih investicij in strateških partnerstev s slovenskimi podjetji. Ob tem je dodal, da imajo bodoči veleposlaniki po njegovem mnenju dve pomembni nalogi, in sicer, da si prizadevajo za iskreno prijateljstvo z narodi in državami in z njimi poskušajo nadaljevati, razviti ali okrepiti zlasti in predvsem gospodarsko sodelovanje. »To se mi zdi v teh razmerah zlasti pomembno« je poudaril predsednik in poudaril, da je čas zdaj odločilnega pomena. »Če kdaj, potem je zdaj situacija v kateri imamo relativno zgledno soglasje glede tega kateri ukrepi so potrebni za to, da se Slovenija izkoplje iz krize in drugič od začetka recesije pride do pozitivne gospodarske rasti. Razpolagamo s temeljnimi strateškimi ukrepi in strukturnimi reformami, ki bodo, če bodo pravočasno uveljavljene, dovolj solidno zagotovilo, da se bomo sami izvlekli iz krize,« je dejal predsednik in prosil bodoče veleposlanike naj državam sprejemnicam prenesejo to sporočilo.

Na koncu je predsednik republike dejal, da je Slovenija sicer majhna, vendar suverena država in »naš ponos na to, da smo suvereni in samostojni ni nič manjši od ponosa velikih držav in veliko večjih narodov od našega. Na to moramo skrbno paziti, ko se vedemo in obnašamo v mednarodni skupnosti. To pa seveda hkrati nalaga našemu narodu, ki želi to samostojnost, suverenost ohraniti, da se povezuje toliko bolj s tistimi, ki so aktivno vpeti v moderne, tehnološke, gospodarske, politične in druge tokove, tudi duhovne, kjer mi želimo biti zraven, kot aktivni del. Koliko boste lahko s svojim delom in v to sem prepričan, da boste dali vse od sebi, prispevali k temu, da bodo ti štirje cilji tudi z vašo pomočjo doseženi, boste največ lahko storili za domovino in za državo, ki jo boste predstavljali na tej poti,« je nagovor zaključil predsednik Pahor.