Federica Mogherini

Zlati red za zasluge, vročitev 4. september 2017

Zlati red za zasluge
za prispevek k poglabljanju slovensko-italijanskega sodelovanja na dvostranski in multilateralni ravni

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Federici Mogherini vročil odlikovanje zlati red za zasluge 4. septembra 2017 v Vili Zlatorog, v okviru srečanja Strateškega foruma Bled 2017.

Predsednik Pahor je ob srečanju s Federico Mogherini, visoko predstavnico Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, gospe Mogherini kot nekdanji ministrici za zunanje zadeve republike Italije vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge.
Foto: Daniel Novaković

Utemeljitev:

Nekdanja zunanja ministrica Italijanske republike Federica Mogherini je med svojim ministrovanjem pokazala iskreno željo za krepitev tvornih prijateljskih dvostranskih odnosov med Slovenijo in Italijo ter je v to smer tudi aktivno delovala. Prizadevala si je za kakovosten premik v slovensko-italijanskem sodelovanju tudi pri skupnih regionalnih in večstranskih projektih. V dvostranske odnose s Slovenijo je vnašala odkrit, ustvarjalen pristop, v katerega je vključevala tudi širše premisleke o skupnih izzivih združene Evrope sedanjosti in prihodnosti. Še posebej pomembni sta podpora Federice Mogherini nadaljevanju tesnega obmejnega sodelovanja Slovenije in Italije ter njena podpora posebni vlogi manjšin v razvoju prijateljskih in dobrososedskih odnosov.

Pospešen razvoj dvostranskih odnosov in krepitev skupnega delovanja Slovenije in Italije na področju zunanjih zadev sta v veliki meri zasluga italijanskega zunanjega ministrstva pod vodstvom ministrice Mogherini. Pozitiven odnos italijanske diplomacije do Slovenije je zlasti prišel do izraza ob številnih priložnostih, med drugim ob državniškem obisku predsednika republike Boruta Pahorja v Italiji, ob zasedanju koordinacijskega odbora ministrov med Slovenijo in Italijo ter ob podpori ministrice slovenskim aktivnostim v pripravah na udeležbo na Expu 2015. Poleg tega je ministrica Mogherini zelo jasno podprla tudi tesno gospodarsko energetsko infrastrukturno usklajevanje v tristranski koordinaciji Republike Slovenije, Italijanske republike in Republike Hrvaške na ravni predsednikov vlad.

O širini pogledov Federice Mogherini na zunanja in notranja evropska vprašanja govori tudi povečana usklajenost v odnosu do zahodnega Balkana oz. njegovega obrobja, do katere je prišlo med Slovenijo in Italijo, še posebej med italijanskim predsedovanjem Svetu EU.

Prevod v italijanski jezik:

Utemeljitev_IT.pdf