Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec Maribor pri predsedniku republike: »Mi smo svetovni prvaki«

Ljubljana, 27. 5. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes predal listino o častnem pokroviteljstvu nad 5. medgeneracijskim tekom - Štafeta modrosti 2015, ki ga organizira Dom Danice Vogrinec Maribor. Namen projekta je spodbujanje medgeneracijske solidarnosti in sožitja.

Predsednik republike Borut Pahor predal častno pokroviteljstvo nad 5. medgeneracijskim tekom - Štafeta modrosti 2015
Foto: Nebojša Tejić / STA

Častno pokroviteljstvo sta simbolno prevzela Lojzka Bratuša (76 let), svetovna prvakinja v gorskem teku v svoji kategoriji, in maratonec Polde Dolenc (84 let), ki sta ambasadorja teka. Marko Slavič, direktor doma, se je predsedniku Pahorju zahvalil za sprejem in poudaril, da si v domu z različnimi aktivnostmi prizadevajo spremeniti odnos do starosti: »Mi smo svetovni prvaki in na starost gledamo kot na obdobje življenjske stabilnosti, duhovnih vrednot in poglobljenih medosebnih odnosov.« Predsednik Pahor je bil navdušen nad življenjskima zgodbama Lojzke in Poldeta, ki sta s skupnim življenjem pričela pozno, zdravje pa ju je prisililo, da sta pričela s tekom. »Jaz sem jo vpeljal v tek, sedaj pa ima to voljo, da me prehiti. Potrebni sta volja in pozitivna trma,« je o tekaških uspehih Lojzke dejal Polde. Lojzka je namreč svetovna prvakinja v gorskih tekih v svoji kategoriji, kar trikrat je dosegla prvo mesto. »Zelo lepo je po tekmi slišati slovensko himno«, je dejala Lojzka, ki je polmaraton še pred kratkim pretekla v uri in petinpetdesetih minutah, maraton pa v treh urah in štiriinpetdesetih minutah. Predsednik Pahor je dejal, da zanj predstavljata navdih, preko programa Skype pa je nato pozdravil stanovalce v Domu Danice Vogrinec v Mariboru in jih povabil v Predsedniško palačo.

Dom Danice Vogrinec konec meseca maja praznuje svoj dan, v okviru prireditev DANica bodo za stanovalce organizirane različne aktivnosti, med drugim tudi Štafeta modrosti 2015, tek v dolžini 5,7 km, ki poteka med obema enotama doma.