Predsednik republike v Lovrencu na Pohorju: "Živeti moramo skupaj, strpno in v sožitju"

Lovrenc na Pohorju, 27. 8. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil slovesnosti ob prazniku Občine Lovrenc na Pohorju, kjer je zbrane tudi nagovoril. Na nocojšnji slovesnosti so obeležili tudi 925 let prve pisne omembe kraja Lovrenc na Pohorju in zaključek Jezernikovih dni.

Predsednik republike se je gostitelju, županu Jošku Manfredi, zahvalil za prisrčno vabilo na slovesnost. Pritrdil je županovi zaskrbljenosti, da je lokalnim skupnostim zaupanih vse več dolžnosti, a te niso podprte z zadostnimi sredstvi. Spomnil je na posvet, ki ga je februarja priredil v okviru projekta "Slovenija 2030" in nanj povabil vse slovenske župane in županje - tudi tam so župani največ besed namenili finančnim težavam občin, pa splošnemu družbenemu in gospodarskemu razvoju države: "Na tem posvetu sem povedal, da sem danes drugačnega mnenja, kot sem ga imel ob reformi lokalne samouprave v začetku devetdesetih let glede ustanavljanja velikega števila občin. V času krize gre namreč prav občinam, županom in občinskim svetom zahvala, da smo lahko v času, ko država tega ni zmogla, prevzeli iniciativo razvoja. Na lokalni ravni ste zagotavljali znosnost gospodarskih in socialnih stisk, brez tega bi ta čas teže prebrodili." Predsednik Pahor je dejal, da gre danes Sloveniji sicer bolje, a da nas morata skrbeti migrantska in varnostna kriza, ki načenjata zaupanje v našo širšo domovino, Evropsko unijo. "Ker nihče ne ve, kaj nam bo prinesla prihodnost, je najpomembneje, da ob vseh razlikah, ki so med nami, negujemo naše medsebojne odnose, s katerimi oblikujemo Slovenijo ne le kot našo državo, temveč tudi kot našo domovino," je dejal predsednik Pahor in dodal, da je prav ob takšnih trenutkih še kako pomembno, da živimo skupaj strpno in v sožitju. "Ne vemo, kako se bo oblikovala prihodnost, a ostajamo optimisti. A vendarle moramo spričo zgodovinskih izkušnej, ki jih imamo kot narod, razumeti, da bomo toliko lažje premagali vse preizkušnje, če bomo povezani. Če bomo razklani, tudi elementarna življenjska vprašanja ne bodo enostavno rešljiva," je govor zaključil predsednik republike.

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor Jošku Manfredi, županu Občine Lovrenc na Pohorju, poklonil slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države v znak hvaležnosti za zavzetost, ambicioznost in vizijo, ki jo lokalna skupnost vlaga v razvoj za napredek kraja in naše domovine kot celoto.

Predsednik republike na slovesnosti ob prazniku Občine Lovrenc na Pohorju
Foto: Anže Malovrh / STA

Predsednik republike na slovesnosti ob prazniku Občine Lovrenc na Pohorju
Foto: Anže Malovrh / STA