SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor je v Kočevju otvoril letošnje Dneve kočevarske kulture

Kočevje, 23. 9. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Kočevju udeležil slovesne otvoritve 5. Dnevov kočevarske kulture. Predsednik republike, ki je tudi letos častni pokrovitelj te petdnevne prireditve, je imel ob tem slavnostni nagovor.

Predsednik Pahor je poudaril, da vsako leto z velikim spoštovanjem sprejema častno pokroviteljstvo nad to pomembno prireditvijo, ki ohranja Kočevarsko kulturo. “Ta otok posebne kočevarske kulture, z lastnim zanimivim narečjem nemškega jezika, znotraj slovenskega etničnega ozemlja, je več kot 600 let bil dokaz sožitja Slovencev in Kočevarjev, pa tudi trdoživosti Kočevarjev,” je dejal predsednik Pahor, in nadaljeval, “tako kot smo Slovenci skozi tisočletje in več ohranili – kljub tujim gospodarjem – svojo etnično in jezikovno bit, so Kočevarji, v soočanju s trdo, neprijazno naravo, s stoletjem in več turških vpadov, in v tujem jezikovnem in etničnem okolju ohranili in razvili svojo etnično bit, jezik in kulturo.” 

Predsednik republike Borut Pahor je v Kočevju otvoril letošnje Dneve kočevarske kulture
Foto: Daniel Novakovič/STA

V nadaljevanju se je predsednik zahvalil občanom Kočevja, Semiča in Dolenjskih toplic, trem občinam, ki si z Dnevi kočevarske kulture skupaj prizadevajo ohranjati kulturo in jezik Kočevarjev, kot poseben del kulture tega dela naše domovine. “To vaše delo vidim kot izraz spoštovanja do kulture tistih, ki so bili stoletja del naše skupne zgodovine. Dan kočevarske kulture vidim kot željo po sožitju in medsebojnem spoštovanju. To pa je tisto, kar je temelj sodobne Evrope in njenih vrednot,” je povedal predsednik republike. Svoj govor je predsednik Pahor sklenil z mislijo, “Dnevi kočevarske kulture so poseben in izjemen, human in plemenit dogodek, so izraz humanosti, želje po sožitju, medsebojnem spoštovanju, so pogled v bodočnost po tragični preteklosti. Zato sem tu s spoštovanjem in hvaležnostjo do vašega dela.”

Med nastopajočimi je bil osrednji gost Steven Scheschareg, baritonist, rojen avstrijskim staršem iz okolice Kočevja, ki so se pred desetletji izselili  v Ameriko. Na klavirju ga je spremljal domačin Erik Šuler, koncertni pianist, šolan v Moskvi. V pravih kočevarskih nošah so ples z naslovom naslovom Aufjuble dü Göttscheabar - Zavriskaj Kočevar zaplesali člani Društva Kočevarjev – staroselcev.

Prireditve, ki bodo v okviru dnevov kočevarske kulture potekale ta teden, so skupni projekt občin Kočevje, Semič in Dolenjske Toplice.

Predsednik republike Borut Pahor je ob otvoritvi 2. dnevov kočevarske kulture v Kočevju odkril spominsko ploščo Romanu Erichu Petschetu, velikemu človekoljubu in pomembnemu meščanu kočevarskih korenin.

Predsednik republike Borut Pahor je v Kočevju otvoril letošnje Dneve kočevarske kulture
Foto: Daniel Novakovič/STA