SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Slovenski in avstrijski predsednik sta se v Kočevju srečala s pripadniki nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji

Ljubljana, Kočevje, 1. 9. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji gosti zveznega predsednika Republike Avstrije Heinza Fischerja.To je drugo uradno srečanje obeh predsednikov – februarja 2013 je bil na Dunaju na prvem uradnem obisku v Republiki Avstriji predsednik Pahor z gospo Tanjo Pečar. Predsednika Heinza Fischerja na uradnem obisku v Sloveniji spremljala tudi soproga Margit Fischer.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji gosti zveznega predsednika Republike Avstrije Heinza Fischerja.

Po sprejemu z vojaškimi častmi sta predsednika obiskala Kočevje, kjer sta se sestala s pripadniki nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Predstavniki društev pripadnikov nemško govoreče etnične skupine so predstavili njihov zgodovinski položaj in izpostavili pomembnost obiska obeh predsednikov, ki je prvi takšne vrste. Predsednika sta tudi prisluhnila težavam in željam sogovornikov. V povezavi s pričakovanji predstavnikov nemško govoreče etnične skupine po priznanju statusa manjšine je slovenski predsednik dejal, da dejavnosti in projekte tudi v korist te etnične skupine ureja sporazum o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti iz 2001, ki predstavlja ustrezen okvir in domet pri zadovoljevanju njihovih želja/potreb, ter na njem temelječi periodični programi sodelovanja.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji gosti zveznega predsednika Republike Avstrije Heinza Fischerja.

Ob tem je predsednik Pahor spomnil, da si je že kot predsednik državnega zbora prizadeval, da je treba vsakemu posamezniku dati možnost za razvoj lastne identitete, kar omogoča že omenjeni sporazum ter pravice, ki etnični skupini pripadajo tudi na podlagi 61. člena ustave. Predsednik je še dodal, da je danes v Kočevju, ker meni, da se lahko tudi v okviru 61. člena in doseženega sporazuma doseže več: "Ne trkajmo na vrata, ki so zaprta, če lahko sosednja odpremo bolj kot smo jih doslej". Na koncu se je predsednik republike sogovornikom zahvalil za konsuktiven pogovor in dejal, da so vrata njegovega urada vedno odprta, če predstavniki etnične skupine ocenijo, da jim lahko kakorkoli pomaga.

Ministrstvo za kulturo je 2012 kljub finančnim težavam podvojilo finančna sredstva v državnem proračunu za pripadnike nemško govoreče etnične skupine, hkrati pa je v osnutku Nacionalnega programa za kulturo 2014–2017 posebno pozornost namenilo tudi ustavno nepriznanim etničnim skupnostim, med njimi tudi pripadnikom nemško govoreče etnične skupine na območju Slovenije, posebno še Kočevarjem staroselcem, na kar so slovenski sogovorniki tudi opozorili.

Pred kulturno predstavo v kočevskem Šeškovem domu so si predsednika in gospa Margit Fischer ogledali tudi stalno razstavo ‘Kočevska: izgubljena kulturna dediščina’. Avstrijski in slovenski predsednik sta se vpisala tudi v knjigo gostov Pokrajinskega muzeja in v knjigo gostov Občine Kočevje.

Prvi dan uradnega obiska se je zaključil s svečano večerjo, ki sta jo gostila predsednik republike in gospa Tanja Pečar.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji gosti zveznega predsednika Republike Avstrije Heinza Fischerja.