SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na praznovanju ob 60. letnici ZPMS: "Nocoj je praznik srčnosti"

Ljubljana, 12. 4. 2013 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil prireditve "Mladi 60 let" ob 60. obletnici Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki si vseskozi prizadeva za zaščito otrokovih pravic, kakovostno življenje otrok in mladine ter njihovih družin. V slavnostnem nagovoru je izpostavil pomen zveze, ki je v šestih desetletjih sodelovala pri postavljanju temeljev za skrb otrok in poudaril, da Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) med ljudmi uživa velik ugled in zaupanje, kar zlasti v današnjih časih ni samo po sebi umevno.

Predsednik republike je izpostavil odgovornost, zanesljivost in profesionalen pristop zveze pri skrbi za otroke. "Otroci izkažejo svojo hvaležnost z iskrenim nasmehom, njihovi starši z zaupanjem. To je neprecenljiv moralni kapital, neizogiben za našo vero v prihodnost," je poudaril predsednik in dodal, da je "lep in dober občutek, da se lahko na koga zanesemo". Zato bodo tudi nadaljnja prizadevanja zveze pomembna za krepitev prepričanja, "da kdor stori nekaj za drugega, hkrati veliko stori tudi sam zase", je še dejal predsednik Pahor.
Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil prireditve "Mladi 60 let" ob 60. obletnici Zveze prijateljev mladine Slovenije,
Foto: Nebojša Tejić/STA

Govor predsednika republike Boruta Pahorja na prireditvi ob 60. letnici Zveze prijateljev mladine Slovenije:

Spoštovana gospa predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije,
vse prijateljice in prijatelji otrok in mladine,
gospe in gospodje.

Srečen sem, da lahko nocoj z vami proslavljam visok jubilej Zveze.
In hkrati zelo ponosen, da sem lahko tudi osebno prispeval k njenemu pomembnemu poslanstvu. Na moje delo in druženje z otroki v otroških kolonijah me vežejo čudoviti spomini.

Mislim da tak občutek preveva vse, ki ste v vseh šestdesetih letih delovanja lahko kakorkoli pomagali Zvezi, da je bila vseskozi dober, zanesljiv in zgleden prijatelj otrok in mladine. Zato mi je v veliko čast, da vam kot predsednik republike v imenu vseh naših ljudi izrečem iskrene čestitke in veliko zahvalo za vaše neprecenljivo delo in dosežke.

Zveza prijateljev mladine Slovenije uživa med ljudmi velik ugled in zaupanje. To zlasti v današnjih časih ni samo po sebi umevno. Sprejmite to s hvaležnim občutkom zadoščenja, vendar tudi z enako mero odgovornosti. Naj bo to razlog za navdih, za predano nadaljevanje vašega poslanstva in tudi navdih drugim, ki se posvečajo humanitarnemu delu.

Ob tej priložnosti bi glede družbene solidarnosti rad izrekel eno, po mojem mnenju, pomembno oceno. Čeprav je solidarnost precej značilna značajska podoba Slovencev, so zlasti prva leta sedanje hude gospodarske krize sprožila med posamezniki vprašanje, kaj drugi lahko storijo za njih. Zdaj pa, se mi zdi, začenja prevladovati imenitno vprašanje, kaj lahko mi naredimo za druge. Tu gre za pomemben preobrat v splošni družbeni mentaliteti. Morda gre za enega prvih signalov, ki kažejo krepitev samozaupanja in upanja glede naših skupnih moči, da premagamo malodušje in brezup.

V tem smislu imajo dosežki Zveze prijateljev mladine zelo važen pomen in spodbudo. V začetku petdesetih let prejšnjega stoletja so prostovoljke Zveze zbirale hrano za šolske mlečne kuhinje. Prostovoljci so gradili prva igrišča in postavljali prva vrtce, pionirske knjižnice, vzgojne posvetovalnice, prve štipendijske sklade ter drugo pomoč. Velik ponos vzbuja pol stoletja bralne značke, eden od vaših biserov, ki je spodbudilo bralno gibanje, ki mu v svetu ni enakega.

Več kot štirideset let spodbujate raziskovalno delo mladih zgodovinarjev, dvajset let skrbite za organizacijo otroškega parlamenta. Otroci v stiskah lahko pokličejo na vaš TOM telefon. In še in še. Zlasti vaše delo z otroci je izredno odgovorno. Poleg srčnosti in požrtvovalnosti zahteva tudi strokovno znanje. Pri zvezi prijateljev je skrb in odgovornost za otroke univerzalna. Otroci izkažejo svojo hvaležnost z iskrenim nasmehom, njihovi starši z zaupanjem. To je neprecenljiv moralni kapital, tako neizogiben za našo vero v prihodnost.

Zavoljo vašega humanitarnega poslanstva, ki ga opravljate z navdušenjem, radostjo in potrebno profesionalnostjo zavoljo vaše organizacije, ki je pomembna človeška opora družinam in otrokom, ki živijo v stiski, vam izrekam vse priznanje.

Lep in dober občutek je, da se lahko na koga zanesemo. In dandanes tako redek. Zato bodo tudi vaša nadaljnja prizadevanja pomembna za krepitev prepričanja, da kdor le malo stori za drugega, hkrati veliko stori tudi sam zase. Nocoj je praznik srčnosti. Zares iskrene čestitke.