Predsednik Pahor v Bolgariji poudaril potrebo po ohranitvi zaupanja v Evropsko unijo

Sofija, Bolgarija, 14. 9. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes in jutri v Bolgariji udeležuje srečanja predsednikov desetih držav, ki ga gosti predsednik Republike Bolgarije Rosen Plevneliev. 

Srečanja se poleg slovenskega predsednika udeležujejo tudi predsedniki Republike Finske Sauli Väinämö Niinistö, Zvezne republike Nemčije Joachim Gauck, Italijanske republike Sergio Mattarella, Republike Latvije Raimonds Vējonis, Republike Poljske Andrzej Duda, Portugalske Marcelo Rebelo de Sousa, Madžarske János Áder in predsednica Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca. 

Predsednik Pahor v Bolgariji poudaril potrebo po ohranitvi zaupanja v Evropsko unijo
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor se je udeležil uradne otvoritve 12. srečanja predsednikov držav in zasedanja na temo "Kako povečati zaupanje v EU v obdobju naraščajočih tveganj in nestabilnega mednarodnega reda?", na katerem so predsedniki razpravljali o prihodnosti Evropske unije po izstopu Združenega Kraljestva iz Evropske unije in izmenjali stališča in poglede na aktualna mednarodna vprašanja s posebnim poudarkom na prihodnosti razvoja evropske ideje in izzive v bližnji evropski soseščini. Posebna pozornost v razpravi je bila posvečena regiji JV Evrope in problematiki migracij. 

Predsednik Pahor je izrazil stališče, da je potrebno ohraniti zaupanje med državami članicami in okrepiti zaupanje v delovanje institucij Evropske unije, ki sta ga načela migracijska kriza in kriza evroobmočja. Predsednik se je v svojem nastopu zavzel za trdno, povezano in enotno Evropsko unijo in poudaril, da Evropska unija ni razlog za krize, ampak odgovor nanje.  Dodal je, da se po njegovem mnenju države članice z globalnimi izzivi same ne bi mogle tako uspešno spopadati kot se v okviru Evropske unije. "Odločamo tudi o prihodnosti naših otrok in  upam, da se bomo v odločilnem trenutku odločili za več Evrope in ne manj," je zaključil predsednik.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je popoldne bilateralno sestal s predsednikom Zvezne republike Nemčije Joachimom Gauckom, s katerim sta govorila o potrebi po skupni podpori evropski ideji in razvijanju strateških odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo. 

Jutri bodo predsedniki srečanje nadaljevali v Nacionalnem zgodovinskem muzeju v bolgarski prestolnici Sofiji, kjer bodo zasedali na temo  "Balkan – zgodovinska transformacija od igrišča interesov velikih sil do sestavnega dela združene Evrope". 

Skupina Arraiolos je neformalni format srečanj dvanajstih predsednikov držav EU, ki deluje od leta 2003 - takrat so se predsedniki, ki nimajo izvršilnih pooblastil, prvikrat srečali na pobudo portugalskega predsednika Sampaia. Danes skupino sestavljajo predsedniki Avstrije, Bolgarije, Estonije, Finske, Nemčije, Madžarske, Malte, Italije, Latvije, Poljske, Portugalske in Slovenije. Zadnje srečanje skupine je bilo septembra 2015 v Wartburgu in Erfurtu v Nemčiji, in se ga je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.