Predsednik Pahor ob 25. obletnici članstva Slovenije v OZN: "Ni bistveno, kako velika je država, ampak kako velike ideje ima."

New York, ZDA, 23. 5. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob 25. obletnici članstva Slovenije v Organizaciji združenih narodov (OZN) obiskal sedež OZN  v New Yorku. Na dan, ki je tudi praznik slovenske diplomacije, se je sestal z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom in predsednikom generalne skupščine OZN Petrom Thomsonom.

Predsednik Pahor ob 25. obletnici članstva Slovenije v OZN z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom
Foto: Robi Poredoš/STA

Predsednik republike se je najprej srečal s predsednikom generalne skupščine OZN Petrom Thomsonom, s katerim sta izmenjala mnenja o razvojni agendi OZN ter globalnih varnostnih izzivih. Predsednik generalne skupščine je afriški kontinent ocenil kot potencialno področje konfliktov in izvor novih migracijskih tokov, če svet zanj ne bo poiskal ustreznih rešitev. Predsednik Thomson je podprl slovensko pobudo za mendarodni dan čebel in izrazil svojo pripravljenost za njegovo uveljavitev, ko bo potekala razprava v generalni skupščini.

Z generalnim sekretarjem OZN Antóniom Guterresom je predsednik republike Borut Pahor izmenjal poglede na aktualna zunanjepolitična vprašanja. Sogovornika sta govorila o begunski problematiki, politiki miru in mirnega reševanja sporov in reformi OZN. Posebno pozornost sta namenila aktualnim varnostnim vprašanjem s poudarkom na širšem območju Bližnjega vzhoda, predvsem Libiji, Siriji in Jemnu. Govorila pa sta tudi o Ukrajini ter razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana. Generalni sekretar je pozval Slovenijo k nadaljevanju intenzivnega angažmana za stabilnost regije Zahodnega Balkana in pozdravil skupno slovensko-hrvaško pobudo Brdo Brijuni Process.

Po srečanju so se generalni sekretar, predsednik generalne skupščine in predsednik republike udeležili svečanega sprejema ob obeležitvi 25. obletnice članstva Slovenije v Organizaciji združenih narodov. Na sprejemu sta predsednik republike in generalni sekretar nagovorila visoke goste iz OZN, stalne predstavnike držav članic pri OZN in Slovence, ki živijo v New Yorku. Predsednik Pahor je poudaril, da je Slovenija ponosna članica mednarodne skupnosti držav, ki želi dokazati, da ni bistveno, kako velika je država, ampak, kako velike ideje ima. Generalni sekretar Guterres pa je dejal, da je Slovenija ugledna in dejavna članica OZN.