Predsednik Pahor in grški predsednik Pavlopoulos za bolj povezano Evropo

Atene, 4. 12. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo grškega predsednika Prokopisa Pavlopoulosa danes in jutri mudi na državniškem obisku v Helenski republiki.

Polaganju venca k Spomeniku neznanemu junaku pred Helenskim parlamentom in sprejemu z vojaškimi častmi pred Predsedniško palačo je sledil pogovor na štiri oči med predsednikoma, nato pa še plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Helenske republike pod vodstvom obeh predsednikov.

Državniški obisk predsednika Pahorja v Helenski republiki
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor in predsednik Pavlopoulos sta potrdila, da so bilateralni odnosi dobri, prijateljski in brez odprtih vprašanj ter ocenila, da bo državniški obisk slovenskega predsednika zagotovo okrepil politične in vsestranske odnose med državama. Soglašala sta, da je še veliko možnosti za nadgradnjo gospodarskega sodelovanja, trgovine in investicij, pa tudi sodelovanja v kulturi, znanosti idr. Predsednika sta spregovorila o aktualnih izzivih v mednarodni skupnosti, zlasti o Evropski uniji in njeni prihodnosti. Strinjala sta se, da so časi takšni, da moramo tisti, ki verjamemo v Evropsko unijo, stopiti skupaj in se potruditi za njen nadaljnji razvoj. Ob tem sta predsednika izpostavila pomembnost spoštovanja mednarodnega prava.

Predsednika sta se v pogovorih dotaknila tudi aktualnega razvoja dogodkov v regiji Zahodnega Balkana in se strinjala, da mora EU okrepiti svojo vlogo in prisotnost v regiji. Državi spodbujata regionalno sodelovanje z različnimi pobudami, Slovenija, denimo, s pobudo Brdo Brijuni Process, Pozitivno agendo za mlade, pobudo za boj proti terorizmu, in tako prispevata k stabilnosti in izboljšanju razmer v tej regiji. Predsednik Pahor je kot sopredsedujoči pobude Brdo Brijuni grškega predsednika povabil, naj se kot gost udeleži enega od prihodnjih srečanj.

Predsednik Pahor je čestital Grčiji za številne reforme, ki jih je po svetovni gospodarski krizi izvedla na gospodarskem in finančnem področju, ter izrazil spodbudo, da tudi v post-programskem obdobju vztraja pri implementaciji zastavljenih reform in dogovorjenih proračunskih ciljih. Ob tem je predsednik spomnil, da se je v času svetovne gospodarske krize Slovenija solidarno odzvala v vseh treh paketih finančne pomoči za Grčijo, čeprav se je tudi sama tedaj soočala z veliko krizo.

Predsednika sta spregovorila tudi o migracijski krizi in drugih aktualnih mednarodnih vprašanjih. Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo, da se v zadnjem obdobju poglablja kulturno sodelovanje z Grčijo, in prepričanje, da bo srečanje obeh ministrov za kulturo prispevalo k temu, da se bo še okrepilo.

Predsednik republike se je v okviru državniškega obiska sestal tudi s predsednikom Vlade in ministrom za zunanje zadeve Helenske republike Alexisom Tsiprasom. Tudi v pogovorih med predsednikom grške vlade in predsednikom Republike Slovenije je bilo izpostavljeno dobro in prijateljsko sodelovanje med državama. Predsednik Pahor je premierja Tsiprasa spomnil na čas, ko je Republika Slovenija izkazala finančno solidarnost z Grčijo v vseh treh programih pomoči za Grčijo - to je bilo ravno v začetku njegovega mandata. Slovenski predsednik je omenil tudi dobro sodelovanje ob begunski krizi z uspešno izvedeno relokacijo migrantov, sodelovanjem v agenciji Frontex in bilateralno humanitarno pomočjo. Predsednik Pahor je poudaril prepričanje, da s tem izkazujemo proevropsko držo in razumemo potrebo po delitvi bremen med partnerskimi državami.

Državniški obisk predsednika Pahorja v Helenski republiki
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je izrazil iskrene čestitke za doseženi sporazum med premierjem Tsiprasom in makedonskim predsednikom vlade Zaevom. Ocenil je, da veliko obeta in dodal, da sam ve, kako težko je sprejeti odločitve za kompromis in ga nato pripeljati do konca. “Grčija in Slovenija sta zavezani vladavini prava in prespanski sporazum je lahko velik navdih za vse, ki menijo, da je edini pravi način za reševanje vseh sporov mirna pot,” je zaključil predsednik.

Po srečanju na sedežu grške vlade je predsednik Pahor obiskal še grški parlament, kjer se je sestal s predsednikom Nikosom Voutsisom. Ob državniškem obisku je predsednik Voutsis predsedniku Pahorju podelil medaljo Helenskega parlamenta. Popoldne se je slovenski predsednik srečal z vodjo glavne opozicijske, desnosredinske stranke Nova demokracija Kyriakosom Mitsotakisom.

V okviru državniškega obiska slovenskega predsednika v Helenski republiki je bila v predsedniški palači slavnostna večerja, ki jo je predsedniku Pahorju v čast priredil predsednik Pavlopoulos.

Jutri bo predsednik republike Borut Pahor obiskal Nafplion na Peloponezu, kjer bo na posebni slovesnosti odkril spominsko ploščo Ioannisu Kapodistriasu, prvemu guvernerju moderne Grčije, katerega predniki izvirajo iz Kopra. Ioannis Kapodistrias pooseblja simbolno vez med Slovenijo in Grčijo. Odkritje spominske plošče s strani slovenskega predsednika pa pomeni potrditev prijateljstva med državama in podporo vrednotam evropskega povezovanja. Grčija je leta 2001 v znak prijateljstva Sloveniji podarila kip Ioannisa Kapodistriasa, ki stoji v Kopru, po njem se imenujeta tudi trg in ulica v Kopru.