Predsednik Pahor prvi dan Münchenske varnostne konference tudi z generalnim sekretarjem NATO Stoltenbergom

Ljubljana, 6. 2. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi na 51. Münchenski varnostni konferenci v bavarski prestolnici, kjer bo predsedoval enemu izmed voditeljskih panelov z naslovom "Po Ukrajini – nerešeni konflikti v Evropi".

Gre za najpomembnejšo varnostno konferenco na svetu, ki je letos osredotočena na globalne varnostne izzive in njihove odseve na varnost v Evropi (konflikt v Ukrajini, ostali zamrznjeni konflikti v Evropi). Obravnavale se bodo tudi nove oblike vojskovanja (hibridno, informacijsko vojskovanje) in geopolitika Pacifika.

Prvi dan konference je potekal predvsem v luči razprav o globalnih varnostnih izzivih in razlogih za ukrajinsko krizo ter ponovnem obujanju geopolitike. Razprava je potekala tudi o tako imenovani hibridni vojni.

Profesor Ischinger, predsedujoči Münchenski varnostni konferenci, je v otvoritvenem dogodku spregovoril o varnostni krizi v Evropi z besedami, ki potrjujejo tezo predsednika Pahorja iz nedavnega nagovora diplomatom, ko je dejal, da se je globalna varnostna situacija v zadnjem letu poslabšala. Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je izpostavila odgovornost Nemčije do varnosti v Evropi in podala jasne ločnice med ukrajinsko krizo in fenomenom ISIS-a.

Predsednik republike Borut Pahor se je sestal z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom, ki je tudi nastopil v otvoritvenem dogodku konference.

Predsednik Pahor prvi dan Münchenske varnostne konference tudi z generalnim sekretarjem NATO Stoltenbergom
Foto: UPRS

Sogovornika sta v pogovoru največ pozornosti namenila sodelovanju Slovenije v zavezništvu. Generalni sekretar Stoltenberg je spomnil na zavezo, ki je bila dana na septembrskem vrhu NATO v Walesu, da si bodo članice v naslednji dekadi prizadevale ustaviti trend padanja obrambnih izdatkov. Po njegovih besedah je v prihodnje pomembna tudi modernizacija vojaških zmogljivosti zavezništva, da bo bolje pripravljeno na nove globalne izzive.

Predsednik Pahor je sogovorniku zagotovil, da se bo zavzemal za ohranitev zavez Slovenije kot članice NATO in izpostavil pripravljenost za sodelovanje, še posebej na področjih, kjer lahko slovenska vojska prispeva s svojimi znanji in strokovnostjo. Poudaril je tudi pomen zavezništva NATO za stabilnost regije Zahodnega Balkana in pozval k nadaljevanju širitve zveze.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo jutri predsedoval razpravi na temo "Po Ukrajini – nerešeni konflikti v Evropi", v kateri bodo sodelovali Ilham Aliyev, predsednik Azerbajdžana, Irakli Garibashvili, predsednik vlade Gruzije, Aleksandar Vučić, predsednik vlade Srbije in visoki predstavnik Rusije.

Predsednik Pahor se bo jutri sestal z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in predsednikom Republike Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom. Krajši pogovori so predvideni tudi z nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel, bivšim predsednikom Turčije Abdullahom Gülom, podpredsednikom ZDA Josephom Bidnom, senatorjem ZDA Johnom McCainom in nekdanjo državno sekretarko za zunanje zadeve Madeleine Albright, zunanjim ministrom Egipta Samehom Hassanom Shoukryjem, predsednikom bavarske vlade Horstom Seehoferjem in zunanjim ministrom Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.