Predsednik Republike Slovenije je sprejel predsednika Vlade Republike Makedonije

Ljubljana, 14. 11. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Vlade Republike Makedonije Zorana Zaeva, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik Vlade Republike Makedonije Zaev je predsedniku Republike Slovenije Pahorju najprej čestital za ponovno izvolitev na predsedniških volitvah in mu zaželel uspešen mandat z željo po nadaljnjem odličnem in iskrenem prijateljstvu. Predsednik makedonske vlade Zaev je prenesel predsedniku Pahorju tudi čestitke in dobre želje makedonskega predsednika Gjorgeja Ivanova.

Predsednik Pahor se je predsedniku vlade Zaevu zahvalil in ob začetku pogovora izpostavil zelo dobre in prijateljske odnose med državama, kar potrjujejo tudi številni sklenjeni sporazumi, oblike političnega in strokovnega sodelovanja, medsebojne podpore pri kandidaturah ter obiski na vseh področjih in ravneh. 

Sogovornika sta spregovorila o več različnih temah. Predsednika Pahorja so zanimale notranjepolitične razmere v Makedoniji po konstituiranju vlade letos poleti, ter kakšno je v državi sodelovanje za uspešno uresničevanje dolgoročnih ciljev ter približevanja Makedonije evroatlantskim integracijam. Predsednik Zaev je dejal, da so bili na področju zunanje politike narejeni obetavni prvi koraki v smeri izboljšanja odnosov s sosedi, med njimi tudi s Srbijo. Pogovor je potekal tudi o odnosih Makedonije z Grčijo, kar zadeva vprašanje imena.

Predsednik Pahor je pozdravil tudi podpis sporazuma o prijateljstvu in sodelovanju z Bolgarijo, ki je bil podpisan avgusta letos in je izjemnega pomena, saj je bil dosežen po desetih letih dogovarjanj. Predsednik vlade Zaev je dejal, da makedonska vlada podpis sporazuma vidi kot močan signal tako za javnost in državne institucije kot za Evropsko unijo, NATO in Grčijo - da si želi Makedonija rešiti odprta vprašanja s sosedami.

Predsednik Pahor je sogovorniku zagotovil nadaljnjo slovensko podporo v prizadevanjih za članstvo Makedonije v EU in NATO ter pripravljenost deliti izkušnje in znanje, ki jih bo Makedonija potrebovala. Predsednik Pahor in premier Zaev sta na koncu spregovorila tudi o pričakovanjih za naslednje srečanje voditeljev procesa Brdo Brijuni, ki ga bo gostila Makedonija aprila prihodnje leto. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev
Foto: Tamino Petelinšek/STA