SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike v Lenartu: "Čas enotnosti v času osamosvajanja me navdihuje, da v prihodnost gledam z upanjem"

Lenart, 17. 6. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes v Lenartu udeležil slovesnosti ob poimenovanju mestnega parka po dr. Jožetu Pučniku in odkritja spominskega obeležja v počastitev 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Slovesnosti se je udeležil tudi gospod Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika.

Slovesnost ob poimenovanju mestnega parka po dr. Jožetu Pučniku in odkritja spominskega obeležja v počastitev 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije v Lenartu.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

Uvodoma je zbrane nagovoril gospod Janez Kramberger, župan Občine Lenart, ki je o dr. Pučniku dejal, da je kljub grenkim življenjskim preizkušnjam domovino Slovenijo ohranil v srcu, jo ljubil in razmišljal o njeni prihodnosti.

Predsednik Republike Slovenije, slavnostni govornik nocojšnje slovesnosti, je navzočim namenil svoja razmišljanja o tem, da bo morda v prihodnosti znova prišlo do okoliščin, ko bomo morali kot narod določiti svoje nacionalne interese in bo nujno, da oblikujemo enotno stališče in ga znotraj Evropske unije tudi uveljavimo. "Slutim, da nas to v prihodnosti čaka, a tega izziva se ne bojim. Nanj gledam z vero, saj smo se Slovenci iz zgodovine naučili, da ni tako zahtevnih vprašanj, ki jim ne bi bili kos, če smo enotni," je dejal predsednik republike in spomnil na dve zgodovinski izkušnji: narodni razkol sredi prejšnjega stoletja, katerega hude rane poskušamo celiti še danes, in narodno enotnost konec leta 1990, ko smo v zelo zahtevnih domačih in mednarodnih okoliščinah ugotovili, da je za naš obstoj vitalnega pomena, da okličemo svojo državo, jo razglasimo in ubranimo: "Prav ta čas enotnosti me navdihuje, da v prihodnost gledam z upanjem. Zaradi prihodnjih generacij je zato pomembno, da v našem zgodovinskem spominu ohranimo tako grenkobo narodnega razkola za opomin in slavo narodne enotnosti za navdih mladim, da bodo lahko s pokončno hrbtenico sprejemali odločitve, ki jih bo pred njih postavljala prihodnost." Predsednik Pahor je svoje besede nato namenil spominu na dr. Jožeta Pučnika: "Pomembno je, da je nekdo ta proces začel, mu dal spodbudo, zagon in ga osmislil. Dr. Jožeta Pučnika lahko upravičeno imenujemo za nestorja slovenske države. Skupaj z drugimi očeti naše države je osebno odločilno prispeval k temu, da smo Slovenci sredi osemdesetih let prepoznali ključne probleme in se z njimi soočili. On pa nam je skupaj z drugimi pokazal tudi pot za njihovo preseganje. Brez njegovega osebnega prispevka morda danes tukaj ne bi praznovali tega dne na predvečer srebrne obletnice naše države," je dejal predsednik Pahor in izrekel še naslednjo misel: "Pripisujem mu značajsko, ne le politično lastnost, ki se mi zdi za veliko večino nas nedosegljiva, a je tako zelo pomembna, da nam mora vsem predstavljati velik navdih: znal je odpuščati. Družba, zlasti pa država, obstoji ne glede na težave, s katerimi se sooča, če med nami prevlada tisto, kar nam je skupno. Slovenija ima čudovito prihodnost," je govor zaključil predsednik republike in spomnil, da je prav zaradi te značajske lastnosti dr. Pučnika ob 25. obletnici plebiscita lani decembra po njem poimenoval razpravljalno dvorano v Predsedniški palači.

Slovesnost ob poimenovanju mestnega parka po dr. Jožetu Pučniku in odkritja spominskega obeležja v počastitev 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije v Lenartu.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je predsednik republike županu Krambergerju podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike: "Vsem tistim, ki se na lokalni ravno trudite v političnem, gospodarskem, kulturnem, znanstvenem in v vseh drugih ozirih krepiti tisto, kar je med nami skupnega, spoštujete tisto, kar ostaja razlika, in se trudite v nas vzbujati vse, kar je vredno ponosa, izročam to slovensko zastavo kot simbol nečesa, kar nas povezuje z upanjem, da boste tako uspešno delali to še naprej."

Slovesnost ob poimenovanju mestnega parka po dr. Jožetu Pučniku in odkritja spominskega obeležja v počastitev 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije v Lenartu.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

Predsednik republike in župan Kramberger sta nato v spremstvu otrok, ki so sooblikovali nocojšnji kulturni program, slovesno odkrila spominsko tablo, ki bo mimoidoče opominjala na današnji dan, ko so park poimenovali po dr. Jožetu Pučniku – človeku, ki se svojim sanjam o pravični, demokratični, pravni in za vse enaki domovini ni nikoli odpovedal. V počastitev 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije pa bo pričalo spominsko obeležje »Prebujajoča se muza« kiparja Andreja Gabrovca Gaberija.