Predsednik Napolitano se je pisno in telefonsko poslovil od predsednika Pahorja

Ljubljana, 14. 1. 2015 | sporočila za javnost

Danes, 14. januarja 2015 je predsednik republike Pahor prejel pismo predsednika Italijanske republike Giorgia Napolitana, ki ga je ta napisal pred svojim odstopom. V pismu je predsednik Napolitano pojasnil razloge za svoj predčasen odstop in spomnil na pomembne dogodke, s katerimi je v svojem mandatu prispeval k izboljšanju odnosov med Slovenijo in Italijansko republiko ter k zbližanju obeh narodov. Ob tem je še posebej izpostavil državniški obisk predsednika Pahorja v Rimu maja lani in simbolni spravni pomen koncerta Riccarda Mutija ob obletnici začetka prve svetovne vojne, ki so se ga prav tako lani v Sredipolju udeležili predsedniki treh sosednjih držav, Slovenije, Italije in Hrvaške.

Predsednik republike Borut Pahor se je sicer nedavno v telefonskem pogovoru tudi osebno poslovil od predsednika Italijanske republike Georgia Napolitana in se mu zahvalil za sodelovanje.

V prijateljskem pogovoru sta predsednika osvetlila pomembne korake, ki sta jih v času mandata predsednika Napolitana naredili obe državi, tako za premostitev napetosti iz preteklosti kot za postavitev temeljev skupne prihodnosti v okviru Evropske unije. Ob tem sta se še posebej spomnila številnih srečanj in tudi prijetnih osebnih druženj.

Predsednik republike Borut Pahor je italijanskemu predsedniku Napolitanu izrekel globoko osebno hvaležnost za njegov prispevek k meddržavnim odnosom in za iskreno skrb za slovensko narodnostno manjšino v Italiji. Predsednika sta se dogovorila, da bosta ohranila prijateljske stike tudi po koncu mandata italijanskega predsednika.

Pismo italijanskega predsednika: