SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor začel uradni obisk v Švici z obiskom Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije

Bern, 19. 9. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj pozno popoldne začel dvodnevni uradni obisk v Švici in se v Bernu sestal s predsednico Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije Marino Carobbio Guscetti. Pred tem se je predsednik Pahor na povabilo predsednice udeležil redne seje Nacionalnega sveta - predsednica je imela ob tem pozdravni govor, v katerem je zares ljubeznivo spregovorila o Sloveniji, ki jo je pred meseci obiskala, in je s častmi pozdravila predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na tribuni.

Predsednik Pahor začel uradni obisk v Švici z obiskom Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije
Foto: Daniel Novakovič/STA

V bilateralnih pogovorih s predsednico Marino Carobbio Guscetti se je predsednik republike predsednici zahvalil za prijazne besede in topel sprejem, ki jih je namenila njemu in Sloveniji ob redni seji parlamenta. Predsednik Pahor je ob tem ocenil, da je sodelovanje med državama zelo dobro in brez odprtih vprašanj. Izrazil je zadovoljstvo, da državi vzdržujeta reden politični dialog in dejal, da je prepričan, da bo tudi ta uradni obisk prispeval k vsestranski krepitvi vezi med državama.

Predsednica nacionalnega sveta se je spomnila svojega obiska v Sloveniji maja letos in soglašala, da sodelovanje poteka zelo dobro tudi na parlamentarni ravni. Ob tem je predsednica Carobbio Guscetti predstavila svoje poglede na odnose med Švico in Evropsko unijo ter pogajanja o novem sporazumu, ki bi uredil te odnose. Predsednik Pahor se je zavzel za čim prejšnjo rešitev odprtih vprašanj, saj je Švica zelo pomemben partner Evropski uniji.

Predsednika sta izmenjala poglede na aktualno dogajanje v mednarodni skupnosti, s posebnim poudarkom na problematiki ilegalnih migracij. Sogovornika sta se strinjala, da vprašanje Brexita trenutno zelo obremenjuje Evropsko unijo in da je morebiten izstop Velike Britanije iz Unije brez dogovora tvegan za vse. Še vedno ne vemo, ali se 27 držav članic lahko uskladi z novo britansko vlado glede popravkov že sklenjenega dogovora. Ob tem je predsednik dejal, da je za Slovenijo rdeča črta strinjanje irske vlade s popravkom ti. irskega varovala.

Na koncu sta sogovornika spregovorila tudi o širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan.

Predsednik republike se bo danes sestal z gostiteljem, predsednikom in finančnim ministrom Uelijem Maurerjem in se pozno popoldan v Zürichu udeležil poslovne konference.

Predsednik Pahor začel uradni obisk v Švici z obiskom Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije
Foto: Daniel Novakovič/STA
Uradni pozdrav predsednice švicarskega parlamenta Marine Carobbio Guscetti v Nacionalnem svetu:

"V čast mi je, da lahko na uradni tribuni pozdravim predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja, in njegovo delegacijo.

Predsednika Pahorja sem prvič srečala maja ob svojem uradnem obisku v Sloveniji, kjer sem bila na povabilo predsednika državnega zbora Dejana Židana.

Pozneje se bom z veseljem znova sestala z gospodom Pahorjem in njegovo delegacijo na uradnih pogovorih ter nadaljevala konstruktivni dialog, ki se je začel maja v Ljubljani.

V Sloveniji sem doživela odličen sprejem: v času svojega uradnega potovanja sem se lahko prepričala, da so stiki med Švico in Slovenijo tesni in dobri ter da imamo veliko skupnih točk, na primer to, da gre za dve alpski državi.

Ugotovila sem tudi, da je Švica vzor Sloveniji, iz katerega črpa navdih, in sicer tudi zaradi mnogih in očitnih možnosti sodelovanja na številnih področjih – med drugim tudi političnem, gospodarskem in kulturnem, o čemer pričajo dogovori in konvencije, ki sta jih državi sklenili.

Predsednik Slovenije je s svojim obiskom počastil švicarski parlament in potrdil prijateljstvo, ki povezuje državi. Predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju in njegovi delegaciji želim prijetno bivanje v Bernu ter jim izrekam dobrodošlico v naši državi."