Predsednik republike na slavnostni seji državnega zbora in proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Ljubljana, 23. 12. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil sprejema za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Zvečer se je predsednik Pahor udeležil slavnostne seje Državnega zbora Republike Slovenije ob dnevu samostojnosti in enotnosti, na kateri je zbrane nagovoril podpredsednik državnega zbor Primož Hainz.

Slavnostne seje so se med drugim udeležili premier dr. Miro Cerar, predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez. podpredsednica Vrhovnega sodišča Republike Slovenije mag. Nina Betetto, ki začasno opravlja funkcijo predsednika vrhovnega sodišča ter predsednica ustavnega sodišča dr. Jadranka Sovdat, predstavniki diplomatskega zbora in drugi visoki gostje.

Po slavnostni seji se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor z gospo Tanjo Pečar v Cankarjevem domu udeležil proslave ob državnem prazniku dnevu samostojnosti in enotnosti, ki ga v Sloveniji praznujemo v spomin na 26. december 1990, na dan, ko je bil razglašen izid plebiscita. Pred petindvajsetimi leti je na plebiscitu o samostojnosti 23. decembra 1990 glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za samostojno Slovenijo izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh upravičencev.

Proslave so se poleg državnega vrha udeležili tudi nekateri poslanci, državni svetniki, ministri, predstavniki sodstva in predstavniki verskih skupnosti. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Mitja Bervar.

Predsednik republike na slavnostni seji državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti
Foto: Bor Slana/STA

Predsednik republike in gospa Tanja Pečar na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti
Foto: Bor Slana/STA