SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Odziv predsednika republike Boruta Pahorja na aktualno politično dogajanje

Ljubljana, 28. 2. 2013 | sporočila za javnost

Odziv predsednika republike Boruta Pahorja na aktualno politično dogajanje
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike je povedal, da včerajšnji odločitvi Državnega zbora, da za svojega novega predsednika izvoli gospoda Janka Vebra ter gospo Alenka Bratušek za novo predsednico vlade, vzbujata upravičeno upanje, da smo na pragu konca politične negotovosti, ki je pestila Slovenijo vse od začetka letošnjega leta. »Čvrsta podpora novi predsednici vlade nadalje vzbuja upanje, da bo vlada oblikovana čim prej ter da bodo s tem tudi dokončno vzpostavljene stabilne politične razmere v državi«.

Predsednik je v izjavi tudi opozoril, da kljub različnim prizadevanjem vlad v času trdovratne krize še vedno z zaskrbljenostjo ugotavljamo krčenje gospodarske aktivnosti in dodal, da smemo pričakovati, da bodo ukrepi za njeno oživitev ter posledično zmanjšanje brezposelnosti osrednji del prizadevanj nove vlade. »Izkušnje vlad v času krize pri nas in drugod v Evropi in po svetu so pokazale, da razmere za tak napor terjajo politično in programsko homogeno vlado in trdno politično večino v parlamentu«.

Na koncu je predsednik poudaril, da je zelo pomembno, da se oblikuje širše politično soglasje okrog vprašanj, ki zahtevajo dvotretjinsko večino ali širše politično in družbeno razumevanje nujnosti in potrebnosti rešitev za izhod iz krize. »Dovolim si misliti, da so trije dogovori vseh voditeljev političnih strank glede treh zapletenih a dolgoročno pomembnih tem, ki smo jih dosegli sredi februarja na sestanku pri meni, pomembna garancija za njihovo uveljavitev, ne glede na spremembo oblasti. V kolikor bodo voditelji strank tudi v prihodnje ocenili potrebnost in koristnost takih dogovorov, bom storil vse, kar je v moji moči, da jih bomo v korist države in naših ljudi tudi dosegli« je izjavo zaključil predsednik republike.