SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ministrica za obrambo in načelnik generalštaba predsedniku republike predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske

Ljubljana, 29. 5. 2015 | sporočila za javnost, izjavePredsednik republike Borut Pahor je danes sprejel ministrico za obrambo Republike Slovenije Andrejo Katič in načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Andreja Ostermana. Kot predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil sta mu predstavila poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske. Po predstavitvi letnega poročila o pripravljenosti Slovenske vojske so predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil, ministrica za obrambo in načelnik Generalštaba Slovenske vojske podali izjavo za javnost.

Izjava predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja (Velja govorjena beseda):

"Ocena pripravljenosti Slovenske vojske za leto 2014 je enako stroga, kot je bila sprejeta za leto 2013. Ob obstoječi strukturi ter nespremenjenih nalogah in razpoložljivih virih ostaja Slovenska vojska na najnižji ravni možnosti delovanja. Razlogi za tako oceno so nezadostna višina sredstev za modernizacijo, za usposabljanje posameznikov in enot, za vzdrževanje vojaške tehnike in za popolnjenost enot.

Stalna sestava SV se je v primerjavi z letom 2013 zmanjšala za 5%. Povečala se je njena povprečna starost. Pogodbena rezerva se je zmanjšala za 16.5%. Povečala se je potreba po socialnovarstveni oskrbi pripadnikov stalne sestave. 50% bojnih in nebojnih vozil ima pretečeno življenjsko dobo. Realizacija vojaških vaj je bila 70%. Poveljstva in enote niso povsem usposobljene glede na seznam bistvenih nalog. Znižanje finančnih sredstev za vzdrževanje se je zmanjšalo v primerjavi z letom 2013 za 12%. To pomeni, da je uporabne le 75% razpoložljive tehnike, kar četrtina pa ne.

Kljub temu sta bili v letu 2014 v zvezi s pripravljenostjo SV dve pomembni pozitivni spremembi. Prvič, certificirana je bila bataljonska bojna skupina za delovanje v okviru zavezništva. In drugič, bistveno se je izboljšala pripravljenost SV za delovanje v primeru naravnih nesreč. Zlasti glede pomoči ljudem v primeru naravnih nesreč Slovenski vojski ob tej priložnosti izražam pohvalo in zahvalo za njeno profesionalnost in solidarnost. Ta trenutek 343 pripadnikov Slovenske vojske v 8 državah brezhibno opravlja svoje poslanstvo. So velik ponos Slovenije in dvigajo ugled naše države v mednarodni skupnosti.

Znašli smo se v položaju, ko se finančna sredstva za Slovensko vojsko in za varnostni sistem naše države v celoti znižujejo, varnostna tveganja pa se povečujejo. Kot predsednik republike in kot vrhovni poveljnik obrambnih sil sem v skladu s svojimi ustavnimi pooblastili dolžan storiti vse, da bo Slovenija ostala ena najbolj varnih držav na svetu. Glede pripravljenosti Slovenske vojske se ni mogoče pa tudi ni pošteno zanašati samo na človeški faktor. Potrebno je zagotoviti tudi opremo in pogoje za njihovo usposobljenost.. Zato ocenjujem, da je nastopil čas za oblikovanje političnega soglasja o zagotovitvi najbolj potrebnih proračunskih sredstev za uspešno delo Slovenske vojske in varnostnega sistema nasploh. Glede varnosti naše države se ne smemo zanašati na današnje stanje, temveč se moramo glede varnosti zanesti na sistem tudi v primeru večjih varnostnih tveganj v prihodnosti. V tem smislu se želim v prihodnjih tednih sestati s predsednikom vlade, pristojnimi ministri in predstavniki parlamentarnega odbora za obrambo. Vodstvu odbora sem na neformalnem sestanku že obljubil, da bom prišel jeseni na eno izmed njihovih sej, ko bo govora o obrambnih zadevah strateškega pomena.

V času med lanskim in letošnjim poročilom sem pripravil v okviru projekta Slovenija 2030 tudi pogovor o prihodnosti nacionalne varnosti in potrebnih posodobitev njenega sistema. Iz razprave je bilo jasno, da visoka varnost Slovenije ni samoumevna in da je potrebno vanjo vlagati glede na razpoložljive možnosti države. Bistven se mi je zdel poudarek, da je potrebno modernizirati sedanji koncept obrambne organiziranosti, doktrine, strukture in sestave Slovenske vojske. Prav bi bilo, da imamo vsaj elementarne smernice te modernizacije jasno pred očmi še pred načrtovano spremembo zakonodaje na tem področju. Ta dognanja bi nam koristila tudi v naši aktivni vlogi kot članici zavezništva NATO. Glede na spremenjene mednarodne okoliščine se spreminja tudi varnostna filozofija zveze NATO. Slovenija mora imeti glede teh sprememb svoje jasno stališče in argumente, da bodo te spremembe odrazile tudi naše interese.

Ministrici za obrambo in načelniku Generalštaba se zahvaljujem za njuno zavzetost pri izdelavi te ocene. Ministrico za obrambo pa posebej prosim, da z izsledki ocene pripravljenosti Slovenske vojske temeljito seznani tudi vlado ter Odbor za obrambo Državnega zbora."

Predsedniku Republike Slovenije in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju sta ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske za leto 2014
Foto: Daniel Novakovič/STA