Predsednik republike bo na povabilo osmošolk Janje in Rebeke obiskal Osnovno šolo Koper

Koper, 12. 2. 2019 | napovednik

Na posebno povabilo osmošolk Janje in Rebeke bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor jutri, v torek, 12. februarja 2019, ob 11. uri obiskal Osnovno šolo Koper.

Ob tej priložnosti se bo predsednik republike z učenci in učenkami pogovarjal o šoli in prostočasnih dejavnostih, pa tudi o trajnostnem razvoju in prihodnosti planeta, sobivanju narodov in vrednotah. Del pogovora bo namenjen Ioannisu Kapodistriasu, saj je Osnovna šola Koper vključena v mednarodni projekt Erasmus, v okviru katerega v domačem kraju in na mednarodnih izmenjavah raziskujejo življenje, delo, zapuščino in osebnost prvega guvernerja moderne Grčije. Učenci bodo ob obisku predsednika Pahorja pripravili kulturni program, v katerem bodo predstavili svoje umetniško in športno udejstvovanje.

Nedavno je predsednik Pahor v času državniškega obiska v Helenski republiki obiskal mesto Nafplion na Peloponezu, kjer je na posebni slovesnosti odkril spominsko ploščo Ioannisu Kapodistriasu, katerega predniki izvirajo iz Kopra. Ioannis Kapodistrias pooseblja simbolno vez med Slovenijo in Grčijo, odkritje spominske plošče s strani slovenskega predsednika decembra 2018 pa pomeni potrditev prijateljstva med državama in podporo vrednotam evropskega povezovanja. Grčija je leta 2001 v znak prijateljstva Sloveniji podarila kip Ioannisa Kapodistriasa, ki stoji v Kopru, po njem se imenujeta tudi trg in ulica v Kopru.


LOKACIJA: Osnovna šola Koper, Cesta Zore Perello - Godina 1, 6000 Koper