SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike diamantnim maturantom: "Vi boste imeli moč in želim vam, da to moč izkoristite za dobre in plemenite cilje"

Brdo pri Kranju, 8. 10. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ministrica za izobraževanje znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič sta danes na Brdu pri Kranju. sprejela diamantne maturante - dijake, ki so na spomladanskem in jesenskem roku poklicne, splošne in mednarodne mature dosegli vse možne točke. Predsednik republike je vsaki maturantki in maturantu izročil darilo, sovico modrosti, ki ponazarja znanje, učenost, odprtost uma in kreativnost.

Predsednik republike je sprejel diamantne maturante
Foto: Nebojša Tejić / STA

V imenu diamantnih maturantov je spregovoril Svit Komel z Gimnazije Bežigrad. Učiteljem in staršem se je v imenu letošnje generacije zahvalil za podporo in jim namenil razmislek o neenakosti in pomenu izobraževalnega sistema za družbo, za posameznika, ne glede na to, od kod prihaja. Svoje misli je usmeril predvsem v prepreke, s katerimi se soočajo prosilci za mednarodno zaščito ob vstopu v izobraževalni sistem: "Namen izobrazbe je, da iz posameznika zgradi človeka in je zato ključni dejavnik pri integraciji - ne smemo je jemati kot humanitarni ali disciplinski projekt. Dojemati jo moramo kot sredstvo, ki vsakemu posamezniku omogoči razvoj talentov in gradnjo lastne identitete," je dejal Svit ter nagovor zaključil z naslednjimi besedami: "Da je integracija uspela, bomo vedeli takrat, ko bo čez pet let na tem mestu pred vami stal nekdo, ki je v Slovenijo prišel kot begunec."

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je dejala, da je danes poseben dan, saj danes zmagujejo znanje, odločnost in pogum.  

Predsednik republike je sprejel diamantne maturante
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik Pahor je maturantkam in maturantom čestital za najboljše rezultate ter dejal, da znanje in talent včasih nista dovolj, da dosežeš tisto, kar si želiš. S svojimi besedami je odgovoril tudi Svitu in njegovim razmislekom o neenakosti v družbi: "Za vsako moderno družbo je značilno prizadevanje, da naj ima vsak posameznik priložnost, ne glede na razlike med nami, za enake možnosti, da razvije svoje talente in si s tem ustvari boljše življenje," je dejal predsednik Pahor in povzel misel Neže Nedeljko, lanske diamantne maturantke: "Znanje prinaša moč in večje zavedanje o tem, kaj počneš. Neznanje pa drugim daje moč, da s tabo manipulirajo." V nadaljevanju nagovora je diamantnim maturantom dejal, da so oni posamezniki, ki so prepoznali svoje talente in jih znali razviti. "Stopate v svet s priložnostjo, da ga ne le razumete, temveč ga tudi spreminjate. Vaše znanje vam daje samozavest in preprečuje, da bi drugi namesto vas odločali o pomembnih stvareh. Postajate pomemben del družbe. Vi boste imeli moč in želim vam, da to moč izkoristite za dobre in plemenite cilje. Na vas je, da našo družbo naredite boljšo," je govor zaključil predsednik republike.

Predsednik republike je sprejel diamantne maturante
Foto: Nebojša Tejić / STA

Na sprejemu je nastopila pevka Eva Černe, ki je zapela skladbi Veronikin zagovor in Veronikino slovo iz muzikala Veronika Deseniška. Zgodba o Veroniki Deseniški je slovenska zgodba o Romeu in Juliji in, po besedah njenih ustvarjalcev, drugi največji slovenski ep. Z uglasbitvijo Leona Firšta, enaindvajsetletni Celjan, ki je morda najmlajši slovenski skladatelj, je letos nastal muzikal, ki je prava uspešnica. Ustvarjalna ekipa muzikala združuje energijo drznih mladih ljudi, ki jih je čudovita ljubezenska zgodba med Veronika in Friederikom tako očarala, da so se pogumno lotili izjemno zahtevnega projekta in ga julija letos postavili v čarobno okolje Celjskega gradu. Tako je nastal nov glasbeni projekt domačih ustvarjalcev, ki dokazuje naše neizmerne umetniške in produkcijske sposobnosti. Mlada, a izkušena ekipa je dokazala, da lahko premikamo meje mogočega, če verjamemo v svoje sposobnosti in vizijo.