SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Alfi Nipič: Hvala, Slovenija.

Ljubljana, 24. 12. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes na posebni predpraznični slovesnosti vročil državno odlikovanje red za zasluge Alfonzu Alfiju Nipiču ob petdesetletnici neprekinjenega uspešnega glasbenega delovanja in za zasluge pri utrjevanju slovenske glasbene tradicije med slovenskimi rojaki v zamejstvu in zdomstvu.Alfi Nipič se je zahvalil za prejeto odlikovanje z mislijo: "Ko po dvainpetdesetih letih prejmeš odlikovanje v svoji domovini, je to največ, kar si lahko zaželiš. V svoji domovini, tam, kjer si doma, med svojimi dragimi, med svojimi domačimi, doma je najlepše." Spomnil se je na vse Slovenke in Slovence, tudi tiste, daleč od doma, ki so ga na njegovih koncertih spremljali  z navdušenjem in ganotjem. V zahvali ni pozabil na tiste medije, ki dajejo več prostora slovenski glasbi in je ne vrtijo le v nočnih urah. "Slovensko glasbo moramo čuvati, saj to je naše. V Sloveniji imamo veliko dobre glasbe in ni nam je treba skrivati v nočnih urah. Hvala, Slovenija!" je svojo zahvalo sklenil gospod Nipič.

Na današnji svečanosti so za kulturnoumetniški program poskrbeli dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ter študenta Akademije za glasbo - vsi dobitniki številnih najvišjih nagrad in priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Izvedli so dve pesmi, ki sta zaznamovali Alfijevo življenje in se tudi danes globoko dotaknejo vseh nas, Alfijev Silvestrski poljub in skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje Slavka Avsenika. Za posebno presenečenje pa je poskrbel odlikovanec sam, ko se je pridružil mladim pevcem in je v Veliki dvorani Predsedniške palače z njimi zapel Silvestrski poljub. 

Predsednik republike Borut Pahor vročil državno odlikovanje red za zasluge Alfiju Nipiču
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil državno odlikovanje red za zasluge Alfiju Nipiču
Foto: Nebojša Tejić/STA

V nadaljevanju utemeljitev odlikovanja:

Alfi Nipič je svojo glasbeno pot začel kot pevec zabavne glasbe. S svojim žametnim baritonom in glasbenim erosom je prvič osvojil publiko kot profesionalec leta 1962. Vse odtlej je petje njegovo življenje.

Leta 1974 se je pridružil Ansamblu bratov Avsenik. Nekaj časa je ostajal zvest tako rock in zabavni glasbi kakor tudi narečni popevki in narodno-zabavni glasbi. Ko pa je z Avseniki nastopil v dvorani Deutsches Museum, pa v Hamburgu in Berlinski filharmoniji, so se mu odprla povsem nova obzorja. Avseniki so bili glasbeni fenomen srednje Evrope. Z njimi je Alfi Nipič pridobil nova znanja, neprecenljive izkušnje in številna prijateljstva. Na turnejah so imeli po več kakor 20 koncertov na mesec, na dan so prevozili tudi do tisoč kilometrov. Alfi Nipič je kot pevec z ansamblom posnel 250 skladb v slovenščini, prav toliko tudi v nemškem jeziku, prejel je petnajst zlatih in eno platinasto ploščo. Uveljavil se je tudi kot pisec besedil. Samo za Avsenike jih je napisal 32.

Zelo odmevne koncerte je imel Alfi Nipič z Avseniki tudi v ZDA in Avstraliji, pozneje pa tudi sam. Ko Slovencem v izseljenstvu zapoje »Slovenija, od kod lepote tvoje«, naši rojaki vstanejo, dvignejo slovenske zastave in si otrejo solzne oči. Tudi generacije, ki rodne domovine slovenskih staršev sploh še niso obiskale.

Alfi Nipič se lahko pohvali s številnimi uspešnicami. Mnoge med njimi so slovenske zimzelene melodije, nekatere so tudi že ponarodele. Ena takih je Planica, pesem Ansambla bratov Avsenik iz leta 1979. Alfi Nipič z njenim napevom razveseli obiskovalce Planice vsakokrat, ko smučarski letalci na velikanki poletijo dlje od 215 metrov. Njegove vinilke so izhajale kot žemlje, po Avsenikih je izdal še sedem plošč. Naredil je tudi kompilacijo s kraljema kanadske oziroma ameriške polke Valterjem Ostankom in Frenkom Jankovichem. Bil je skupni zmagovalec lojtrce domačih, pa zlati glas Slovenije, prejel je zlati rog, zlato noto, viktorja za življenjsko delo. S svojimi muzikanti je nastopal doma in v tujini, zmagoval na številnih mednarodnih festivalih, nastopal s slovenskim filharmoničnim orkestrom in na festivalu šansonov. Postal je legenda.