Zagovornik načela enakosti je predsedniku republike predstavil Letno poročilo za leto 2016

Ljubljana, 29. 5. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel Miho Lobnika, Zagovornika načela enakosti. Gospod Lobnik je predsedniku republike predstavil Letno poročilo Zagovornika načela enakosti za leto 2016.

Zagovornik načela enakosti je uvodoma poudaril, da je vesel, da so lahko kljub finančnim, kadrovskim in prostorskim težavam, ki se pojavljajo ob vzpostavljanju novega organa, v roku pripravili prvo tovrstno poročilo. Pojasnil je, da je v poročilu pregled primerov, ki so bili na Zagovornika načela enakosti naslovljeni v letu 2016, predstavljen pa je tudi dosedanji proces vzpostavljanja novega organa in težav, s katerimi se še vedno soočajo.

V letu 2016 je bilo največ pobud in prijav na podlagi osebne okoliščine invalidnosti in spola. Diskriminacija se dogaja na različnih področjih, največ na področju dela in zaposlovanja ter na področju socialne zaščite, vključno s socialno varnostjo in zdravstvenim varstvom, neredko tudi v vzgoji in izobraževanju.

Predsednik republike je izrazil zadovoljstvo, da je Zagovornik načela enakosti kljub težavam, s katerimi se ob ustanovitvi sooča, odločno poprijel za delo ter že pripravil letno poročilo. Pozdravil je njegovo pripravljenost, da z bodočimi aktivnostmi postavi temelje za uspešno delo novega samostojnega organa v prizadevanjih za odpravo diskriminacije in večjo enakopravnost v Sloveniji.

Miha Lobnik, Zagovornik načela enakosti je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju predal in predstavil Letno poročilo Zagovornika načela enakosti za leto 2016
Foto: Daniel Novakovič/STA