Predsednik republike obiskal prvi slovenski rokodelski festival

Ljubljana, 3. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil odprtja 1. slovenskega rokodelskega festivala. Predsednik republike je častni pokrovitelj praznovanj ob 25-letnici Dnevov evropske kulturne dediščine v Sloveniji, v okviru katerih bo potekal festival.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil odprtja 1. slovenskega rokodelskega festivala
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ob predsedniku republike so na otvoritveni slovesnosti o dolgoročnem razvoju rokodelskih centrov v Sloveniji spregovorili mag. Tanja Roženberger, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja, Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, Marjutka Hafner, generalna sekretarka Slovenske nacionalne komisije za UNESCO, in dr. Janez Bogataj, priznani slovenski etnolog.

Predsednik Pahor zbrane nagovoril z željo, da bi v letu 2115 praznovali stoti slovenski rokodelski festival. "Želim si, da bi naši vnuki čez sto let lahko občudovali izjemni opus slovenske kulturne dediščine, ki je pustila globoko sled v našem narodnem značaju," je dejal predsednik republike in zbranim čestital za njihova prizadevanja za ohranjanje slovenske rokodelske dediščine.

Številni rokodelci, ki so združeni v devet rokodelskih centrov po vsej Sloveniji, so na prireditvi predstavili svoja znanje in izdelke. Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije s svojimi aktivnostmi spodbuja k večji kakovosti rokodelskih izdelkov, k njihovi širši promociji in prenosu znanj na mlajše generacije ter ob tem opozarja na sodobne izzive rokodelstva v Sloveniji. đ

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil odprtja 1. slovenskega rokodelskega festivala.
Foto: Nebojša Tejić/STA