Predsednik Pahor sprejel dr. Franceta Rodeta, inženirja, ki je naredil prvi znanstveni kalkulator na svetu

Ljubljana, 2. 6. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel dr. Franceta Rodeta, ki je naredil prvi znanstveni kalkulator na svetu. Sprejema sta se udeležila tudi njegova soproga Mija in prof. dr. Stane Pejovnik, predsednik Inženirske akademije Slovenije.

Predsednik Pahor se je z dr. Rodetom pogovarjal o razvoju informacijske tehnologije v zadnjih petdesetih letih in o vlogi dr. Rodeta pri tem. Sogovornik je predsedniku opisal svojo kariero, od prihoda iz Slovenije v ZDA, kjer mu je študij na Univerzi v Ljubljani dal dobro osnovo za delo, do njegovih izdelkov in patentov. Predsednik je v pogovoru poudaril, da je bil dr. Rode pri vseh svojih izumih zelo pred časom.

Dosežki dr. Franceta Rodeta so bili in so še vedno izjemno pomembni za smer informacijske družbe. Dr. Rode se je takoj po diplomi zaposlil pri podjetju Hawlett-Packard (HP), v Palo Alto, in tam ostal več kot dvajset let, prav v obdobju, ko se je razvijala Silicijeva dolina. Njegov glavni dosežek pri HP je bil razvoj HP-35 (dr. Rode je bil v skupini štirih vodilnih inženirjev), prvega znanstvenega žepnega kalkulatorja na svetu z vsemi funkcijami, ki so potrebne v znanosti. Pozneje je dr. Rode naredil še poslovni kalkulator, ki ima druge bolj statistične in ekonomske funkcije. Leta 1979 je ustanovil svoje podjetje, pozneje pa sodeloval tudi z Univerzo v Ljubljani in z Iskro Mikroelektroniko. 

Ves čas je ohranjal stik z domovino in slovenskimi strokovnjaki. Slovenijo je redno obiskoval in vsi njegovi obiski so bili povezani z razpravami s slovenskimi elektroinženirji, ki so pomagali pri usmerjanju slovenskih institucij in podjetij v učinkovito digitalizacijo gospodarstva in družbe. Ravno pred kratkim je postal častni član Inženirske akademije Slovenije.

Dr. Franc Rode s soprogo Mijo živi v Kaliforniji. Oba aktivno sodelujeta pri delovanju slovenske, zlasti znanstvene skupnosti v San Franciscu in drugod v ZDA.

Predsednik Pahor je sprejel dr. Franceta Rodeta, njegovo soprogo Mijo in prof. dr. Staneta Pejovnika, predsednika Inženirske akademije Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA