Predsednik republike na pogovor sprejel predstavnike Sindikata prekarcev

Ljubljana, 23. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 23. januarja 2018, na njihovo prošnjo sprejel na pogovor predstavnike Sindikata prekarcev, predsednika Marka Funkla, sekretarko Saro Kosirnik in Petra Petrovčiča.

Predstavniki Sindikata prekarcev so predsedniku republike predstavili težave, s katerimi se soočajo delavci v trafikah, ki delajo v zelo slabih razmerah, brez možnosti odločanja glede procesa dela, njegovega načrtovanja in varnosti. Izpostavili so prepričanje, da so v primerih delavk in delavcev v trafikah izpolnjeni vsi elementi delovnega razmerja, torej bi jih po zakonu morali delodajalci zaposliti. Trafikanti so po njihovem mnenju simbol izkoriščanja prekarnih delavcev in se v njihovi vlogi lahko prepoznajo tudi drugi prekarni delavci v Sloveniji.

Ob tem so sogovorniki spregovorili o fenomenu prekarnosti tudi širše in soglašali, da je potrebno področje bolje regulirati.

Predsednik Pahor je ocenil, da so prekarno delo oz. nove oblike zaposlitev fenomen sodobnega časa, ki pred nas postavlja vprašanja, na katera nimamo vseh ustreznih odgovorov. Gotovo je, da bodo potrebne tudi nove zakonodajne ureditve, je dejal. Predsednik Pahor se bo zato s tem vprašanjem obrnil na pristojno ministrstvo in inšpektorat za delo.

Predsednik republike in predstavniki sindikata so se dogovorili, da bodo ostali v stiku in v prihodnje še spregovorili o vprašanjih urejanja novih oblik zaposlitev.

Predsednik republike na pogovor sprejel predstavnike Sindikata prekarcev
Foto: Daniel Novaković