Predsednik Pahor obisk v Bruslju sklenil s srečanjem s predsednikom Evropskega sveta Tuskom

Bruselj, 21. 2. 2019 | sporočila za javnost

Dvodnevni obisk v Bruslju je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes sklenil s srečanjem s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. 

Predsednik republike se je uvodoma zahvalil predsedniku Evropskega sveta za njegovo voditeljstvo v zadnjih letih. Sogovornika sta izmenjala mnenja o prihodnosti Evropske unije v luči evropskih volitev in o največjih izzivih, s katerimi se trenutno sooča Evropska unija. 

Predsednik Pahor obisk v Bruslju sklenil s srečanjem s predsednikom Evropskega sveta Tuskom
Foto: Thierry Monasse/STA

Največ pozornosti sta posvetila razmeram na Zahodnem Balkanu. Predsednik Pahor je sogovorniku, kot sopredsedujoči pobude Brdo Brijuni, predstavill načrte v zvezi s pripravami na vrh voditeljev držav Brdo Brijuni, ki bo maja v Tirani. Ob tem se je predsednik Pahor predsedniku Evropskega sveta zahvalil za njegovo dosedanjo podporo tej inciativi. 

Sogovornika sta izmenjala mnenja o drugih aktualnih mednarodnih temah in se strinjala, da je mogoče oceniti, da je svet danes manj varen in da je zato še toliko bolj pomembno, da smo tisti, ki verjamemo v Evropsko unijo, dejavni zagovorniki evropskega povezovanja in prispevamo h krepitvi sodelovanja, v luči skorajšnjih evropskih volitev in po njih. 

Slovenski predsednik in predsednik Evropskega sveta sta izmenjala mnenja tudi o Brexitu in načinu izstopa Združenega kraljestva iz EU. Predsednik republike je ob tem ponovil, da je za Slovenijo sprejemljiva rešitev, ki bo sprejemljiva tudi za Republiko Irsko. 

Na koncu pogovora je predsednik republike izpostavil pomen pobude Tri morja in kot gostitelj letošnjega vrha v Ljubljani predstavil potek priprav ter najpomembnejše vsebinske in organizacijske vidike srečanja. 

Predsednik Pahor obisk v Bruslju sklenil s srečanjem s predsednikom Evropskega sveta Tuskom
Foto: Thierry Monasse/ST

Prvi dan obiska se je Pahor v Bruslju srečal s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniem Tajanijem, visoko zunanjepolitično predstavnico unije Federico Mogherini, generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.