Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednika slovaškega parlamenta Petra Pellegrinija

Ljubljana, 22. 1. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika Nacionalnega sveta Slovaške Petra Pellegrinija, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Sogovornika sta v pogovoru izpostavila predvsem uspešno gospodarsko sodelovanje med državama in poudarila, da so tudi sicer odnosi med državama tradicionalno dobri, prijateljski in brez odprtih vprašanj, saj obe državi družijo podobne zunanjepolitične prioritete in cilji, delimo pa tudi podobna stališča glede prihodnosti Evropske unije in NATA.

Strinjala sta se, da je gospodarsko sodelovanje mogoče okrepiti na področju logistike, prometa ter energetike. Predsednik slovaškega parlamenta je poudaril, da je Slovaška za koprsko pristanišče pomembno zaledno tržišče in izrazil podporo Slovaške pri iskanju virov EU za financiranje nadgradnje železniške povezave z Luko Koper, zlasti drugega tira od Divače do Kopra. Predsednik Pahor je poudaril, da Slovenija gospodarsko okreva in da smo odprti tudi za tuje investicije.

Predsednik republike Borut Pahor sprejel predsednika slovaškega parlamenta Petra Pellegrinija
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor in predsednik slovaškega parlamenta sta nadalje poudarila pomembnost sodelovanja obeh držav za učinkovito doseganje ciljev v okviru Evropske unije. Slovenski predsednik je izpostavil tudi pomembnost bilateralnih odnosov med državama in ohranjanja političnih, gospodarskih in kulturnih stikov in prav tako regionalnega sodelovanja v okviru Višegrajske skupine. Ob tem se je zahvalil za podporo Slovaške za povabilo Sloveniji na decembrsko srečanje Višegrajske skupine in Slovenije in Avstrije v Pragi ter dejal, da Republika Slovenija sodelovanje z Višegrajsko skupino ocenjuje kot pozitivno in koristno, zato ga želi dodatno okrepiti in institucionalizirati.

Slovenski predsednik in predsednik slovaškega parlamenta sta govorila tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu, vprašanju Ukrajine in drugih aktualnih mednarodnih temah.