Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kongresnika Združenih držav Amerike

Ljubljana, 7. 8. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel kongresnika Združenih držav Amerike Devina Nunesa in Franka LoBionda, ki se z delegacijo mudita na obisku v Sloveniji.

Predsednik Pahor in kongresnika Združenih držav Amerike Nunes in LoBiondo so se v pogovoru dotaknili odnosov med državama in potrdili, da sta državi tesni zaveznici in partnerici. Predsednik Pahor je izrazil podporo postopnemu povečanju lastne obrambne sposobnosti Evropske unije, pri čemer je zanj enako pomembno, da EU in ZDA ohranijo in okrepijo strateško zavezništvo na političnem, gospodarskem in vojaškem področju.

V pogovoru je bila izpostavljena tudi dinamična geopolitika Jugovzhodne Evrope. Slovenija pozorno spremlja razmere v regiji in se kot aktivna članica Evropske unije in zveze NATO vključuje v njihovo reševanje po mirni poti.

Predsednik republike Borut Pahor z letošnjimi srečanji z najpomembnejšimi predstavniki ameriške politike obeležuje 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Tako je aprila v Sloveniji gostil ameriškega senatorja Johna McCaina, se v juliju v Varšavi srečal s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in ga povabil na obisk v Slovenijo, čez teden dni pa bo v Ljubljani sprejel tudi delegacijo šestih ameriških senatorjev.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel kongresnika Združenih držav Amerike
Foto: Tamino Petelinšek/STA