Predsednik Pahor sprejel zagovornika načela enakosti Miho Lobnika

Ljubljana, 9. 3. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na njegovo prošnjo na pogovor sprejel zagovornika načela enakosti, gospoda Miho Lobnika, ki je bil za ta položaj v državnem zboru izvoljen 25. oktobra 2016.

Zagovornik načela enakosti je samostojen in neodvisen državni organ, ki je bil ustanovljen z Zakonom o varstvu pred diskriminacijo in je formalno začel delovati 1. januarja 2017.  V pogovoru je zagovornik predsednika republike seznanil s pogoji, v katerih  ta organ trenutno deluje in ocenil, da ti ne omogočajo uresničevanja nalog, ki mu jih nalaga zakon. Posledica tega je, da državljankam in državljanom, ki potrebujejo varstvo pred diskriminacijo, kljub ustreznim zakonskim podlagam tega varstva ni mogoče nuditi. Zagovornik je predsedniku republike predstavil objektivne prostorske, kadrovske in tehnične težave, povezane z neustrezno višino finančnih sredstev glede na zakonsko zahtevane naloge in pristojnosti.  

Predsednik republike je izrazil zaskrbljenost ob predstavljenih informacijah in podporo prizadevanjem zagovornika za vzpostavitev primernih pogojev za izvrševanje nalog tega samostojnega državnega organa. V okviru teh prizadevanj bo  Urad predsednika Republike Slovenije z vsebino pogovora seznanil generalni sekretariat vlade in ministrstvo za finance.

Predsednik Pahor in Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti
Foto: Daniel Novakovič/STA