Predsednik republike sprejel evropsko komisarko za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje

Ljubljana, 17. 10. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel Kristalino Georgievo, evropsko komisarko za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje, ki se v Sloveniji udeležuje Slovenskih razvojnih dnevov.

Komisarka je čestitala predsedniku Pahorju za pobudo Brdo Process ter projektu izrazila svojo podporo. Ob tem je komisarka Georgieva predlagala, da bi na prihodnje srečanje voditeljev Brdo Process uvrstili tudi pobudo za sodelovanje na področju civilne zaščite in zaščite pred humanitarnimi nesrečami.

Predsednik republike sprejel evropsko komisarko za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalino Georgievo
Foto: Daniel Novakovič/STA

Komisarka je izrazila hvaležnost nad izrazi podpore predsednika republike pri reševanju krize v Siriji in pohvalila poudarke v predsednikovem govoru na 68. zasedanju Generalne skupščine OZN. V govoru je predsednik namreč posvetil posebno pozornost svetovni varnosti, izpostavil humanitarni vidik krize v Siriji ter politično rešitev označil za edini način za zaustavitev konflikta v Siriji.

Predsednik Pahor je dodal, da se je potrebno zavedati, da bo kriza v Siriji trajala dlje časa in da Slovenija želi pomagati z opozorili mednarodnemu okolju o humanitarnih vidikih krize ter potrebi po politični rešitvi.

Predsedniku je komisarka Georgieva predstavila projekt »No lost generation«, v katerem Evropska unija sodeluje z Veliko Britanijo. Gre za pomoč otrokom, predvsem glede dostopa do izobrazbe, saj je je vse več otrok, ki so imeli prej dostop do osnovne izobrazbe, sedaj ostalo brez možnosti šolanja. Pri tem sta se sogovornika strinjala, da bi Slovenija s svojimi izkušnjami lahko sodelovala v omenjenem projektu z izgradnjo šole za otroke v Siriji.