SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ob predaji poročila varuha človekovih pravic predsedniku republike tudi o novodobnem suženjstvu

Ljubljana, 2. 6. 2016 | sporočila za javnost

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je danes predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila poročilo varuha za leto 2015, ki vključuje 83 priporočil. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je poudarila, da so marsikatera priporočila iz preteklih let žal še vedno neuresničena. Če bi državni organi in institucije v večji meri upoštevali zapisana mnenja in priporočila, bi zagotovo državljani živeli lepše in boljše, potekalo bi manj sodnih postopkov doma in v tujini, ugled državnih institucij in zaupanje vanje pa bi bilo večje.

Ob ugotavljanju stanja na področju človekovih pravic v Sloveniji sta se sogovornika s sodelavci v daljšem pogovoru dotaknila tudi uspešnosti reševanja nekaterih konkretnih primerov kršenja človekovih pravic. Predsednik republike je zaprosil varuhinjo za mnenje glede nedavno objavljenih podatkov ene od mednarodnih organizacij za človekove pravice, da naj bi v Sloveniji živelo 4.700 novodobnih sužnjev. V kolikor se bo izkazalo, da so podatki verodostojni, predsednik republike tako stanje ocenjuje kot skrajno zaskrbljujoče. K oceni, da se v Sloveniji s tem pojavom srečujemo, predsednika in varuhinjo navajajo med drugim informacije o položaju delavcev v gradbeništvu, gozdarstvu in še nekaterih drugih panogah. Varuhinja bo predsednika republike seznanila s svojimi ugotovitvami na tem področju .

Kot zaskrbljujoče sta predsednik republike in varuhinja ocenila stanje v zdravstvu, tako glede dostopnosti ljudi do zdravstvenih storitev kot odnosa do bolnikov. Predsednik republike je pri tem opozoril na nedopustno dolgo trajanje postopka v primeru Šilih.

Predsednik republike se je ob koncu varuhinji zahvalil za njeno dosedanje delo in prispevek k zaupanju javnosti v institucijo varuha človekovih pravic, dogovorila pa sta se tudi za še več sodelovanja pri spodbujanju primerov dobre prakse na omenjenih področjih, saj ocenjujeta, da jih v Sloveniji vendarle ni malo.

Varuhinja človekovih pravic predala letno poročilo varuha za leto 2015 predsedniku republike
Foto: Daniel Novaković