Turneja predsednika Pahorja v bližnjevzhodnih državah z večinskim muslimanskim prebivalstvom

Ljubljana, 3. 12. 2016 | sporočila za javnost

Uradni obisk predsednika republike Boruta Pahorja v Jordaniji in v Egiptu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo 4. decembra 2016 na povabilo kralja Abdullaha II Ibn Al Husseina mudil na uradnem obisku v Jordaniji, ter 5. in 6. decembra 2016 na povabilo predsednika el Sisija v Egiptu. Spremljali ga bodo minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in številni predstavniki slovenskih podjetij.

Obisk predsednika Pahorja v Egiptu in Jordaniji predstavlja nadaljevanje turneje v bližnjevzhodnih državah, tako z večinsko šiitsko kot z večinsko sunitsko muslimansko ločino. Turnejo, ki jo je začel nedavno v Iranu, predsednik Pahor nadaljuje v Egiptu in Jordaniji, ter jo utegne najverjetneje skleniti z uradnim obiskom v Turčiji. O skorajšnjem uradnem obisku v Turčiji, kamor ga je pred kratkim povabil predsednik Recep Tayyip Erdogan, se predsednik Pahor še posvetuje z voditelji EU in nekaterih držav članic.


Osrednji politični cilj predsednikove kratke turneje je utrditev prijateljskih vezi z muslimanskim svetom v naši soseščini in nov zagon gospodarskemu in drugemu sodelovanju. Poleg tega si želi na ta način Slovenija ustvariti jasnejšo sliko o možnih poteh za ureditev bližnjevzhodnih razmer po mirni poti. Nenazadnje te razmere botrujejo neprekinjenemu begu migrantov iz tega dela sveta v države Evropske unije.

Poleg političnega dialoga bosta tokratna uradna obiska pomembna tudi za okrepitev gospodarskega sodelovanja, kjer vidimo številne še neizkoriščene potenciale za slovenska podjetja. V ta namen se bo predsednik v Amanu in Kairu udeležil poslovnih konferenc s predstavniki slovenskih podjetij. Med aktualnimi zunanjepolitičnimi temami bodo v ospredju razmere v Libiji, Siriji, Iraku, Jemnu, bližnjevzhodni mirovni proces, sodelovanje v boju proti terorizmu in radikalizaciji ter migracije.

Jordanija predstavlja steber stabilnosti v nemirni regiji in je konstruktivni dejavnik v reševanju regionalnih sporov. Zaradi aktivne in izrazito pozitivne vloge v promoviranju zmernega islama ter v boju proti radikalizaciji, zlasti mladih, je pomemben partner v boju proti vsem oblikam terorizma.

Egipt zaradi svoje zgodovinske vloge, geografske pozicije in dejstva, da ima med arabskimi in bližnjevzhodnimi državami največ prebivalcev, ostaja najpomembnejši politični in varnostni akter arabskega sveta ter s tem ključni dejavnik stabilnosti na Bližnjem vzhodu. Država predstavlja ključnega partnerja v boju proti mednarodnemu terorizmu in pri reševanju regionalnih kriz.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v Amanu srečal z gostiteljem jordanskim kraljem Abdullahom II Ibn Al Husseinom. Sestal se bo tudi s predsednikom vlade dr. Hanijem Mulkijem, predsednikom senata Faisalom Fayezom in predsednikom parlamenta Atefom Tarawnehom. V okviru uradnega obiska bo predsednik republike obiskal največji begunski center v Jordaniji Za'atari, predvsem v luči morebitne humanitarne pomoči Slovenije Jordaniji.

V Arabski republiki Egipt bodo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja sprejeli gostitelj, predsednik Abdel Fattah el Sisi, predsednik vlade Sherif Ismail in predsednik parlamenta Ali Abdel Aal. Predvideno je tudi srečanje s člani egiptovskega Sveta za trajnostni razvoj, ki združuje vplivne gospodarstvenike in pomembne osebnosti iz javnega življenja v Egiptu. Posebno pozornost bo predsednik v okviru uradnega obiska posvetil spominu na Aleksandrinke ter položil rože na njihovih grobovih na pokopališču v Kairu.

V okviru uradnega obiska v Egiptu bo v eminentni galeriji Hanager predsednik Pahor prisostvoval odprtju razstave o slovitem arhitektu slovenskega rodu Antonu Laščaku, ki je Kairu in Aleksandriji zapustil impresivno kulturno dediščino.

Predsednik Pahor se bo v Jordaniji udeležil poslovne konference na Amanski trgovinski zbornici, v Egiptu pa bo odprl poslovno konferenco v organizaciji Združenja gospodarskih zbornic, namenjeno mreženju slovenskih in egiptovskih podjetij.