Predsednik republike sprejel ekipo kolesarjev Slovenije za Srebrenico 2015

Ljubljana, 2. 7. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes sprejel ekipo kolesarjev, ki se bo v nedeljo podala na 800 km dolgo »Misijo miru« do Srebrenice.

Na pot bo že četrto leto zapored krenilo osemnajst kolesarjev iz sedmih slovenskih krajev, ki se bodo tako poklonili tudi žrtvi osemnajstih rudarjev Premogovnika Velenje, ki so v kritičnih časih leta 1995 vzeli dopust, odšli domov v Srebrenico reševat družine, bili tam zajeti in ubiti. S sporočilom miru bodo v soboto, 11. julija 2015, prispeli v Potočare, kjer se bodo udeležili osrednje slovesnosti ob 20. obletnici tragičnih dogodkov v Srebrenici.

Predsednik republike je izrazil hvaležnost, da je lahko častni pokrovitelj vseh aktivnosti v Sloveniji, povezanih z obletnico Srebrenice. »Še posebej pa sem bil počaščen, ko sem prejel zaprosilo, da na komemoraciji v Srebrenici nastopim kot slavnostni govornik. To ni le izraz priznanja meni osebno, temveč tudi Sloveniji, ki si prizadeva pomagati Bosni in Hercegovini - državi, ki je zrasla z vojno, in je danes država z evropsko perspektivo in z upanjem na boljšo prihodnost. K temu se bom tudi sam zavezal,« je dejal predsednik Pahor in kolesarjem zaželel srečno pot.

V imenu ekipe se je predsedniku republike za sprejem zahvalil Mersad Dervišević. Dejal je, da si bo kolesarska »Misija miru« prizadevala na poti širiti sporočilo miru, da se naj se tragični dogodki v Srebrenici nikoli ne pozabijo, ne ponovijo.

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel ekipo kolesarjev, ki se bo v nedeljo podala na 800 km dolgo »Misijo miru« do Srebrenice
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike Borut Pahor si bo danes ob 20. uri ogledal slovensko izvedbo oratorija Srebreniški inferno, ki bo v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. V soboto, 11. julija 2015, pa bo slavnostni govornik na komemoraciji ob 20. obletnici tragičnih dogodkov v Spominskem centru - Potočari zraven Srebrenice.