Predsednik Pahor z irskim predsednikom Higginsom in z irskim predsednikom vlade Kennyjem

Ljubljana, 1. 10. 2014 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor danes zaključuje delovni obisk na Irskem. Včeraj se je predsednik Pahor srečal z guvernerjem irske centralne banke Patrickom Honohanom, s katerim sta govorila predvsem o reševanju finančne in gospodarske krize s poudarkom na sanaciji bančnega sektorja. Obisk je predsednik Pahor nadaljeval s predavanjem na Trinity Collegeu, nato pa si je ogledal tudi razstavo zgodovinskih rokopisov Knjiga iz Kellsa (Book of Kells), ki jo hranijo na Trinity Collegeu.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes sestal s predsednikom Irske Michaelom D. Higginsom, s katerim sta se pogovarjala o aktualnih vprašanjih Evropske unije ter njeni nadaljnji integraciji. V pogovoru sta posebno pozornost posvetila razmeram v Siriji in Ukrajini ter vzrokom za naraščajoči islamski radikalizem in njegov vpliv na evropsko družbo. Predsednik Higgins je predstavil ključne izzive irske družbe in gospodarstva po hudi gospodarski krizi ter ukrepe, ki jih izvajajo, za ohranjanje visoko kvalificirane mlade delovne sile na Irskem.

Strinjala sta se, da so dvostranski odnosi med državama prijateljski in brez odprtih vprašanj ter se zavzela za intenziviranje odnosov med državama, zlasti na kulturnem in gospodarskem področju. Zavzela sta se za ohranjanje dialoga na visoki ravni tudi v prihodnje in se v tem kontekstu dogovorila za izvedbo skupnega slovensko-irskega kulturnega dogodka, ki bo še bolj okrepil kulturne vezi med državama in narodoma.

Delovni obisk na Irskem je predsednik Pahor sklenil s srečanjem s predsednikom vlade Irske Endom Kennyjem

Delovni obisk na Irskem je predsednik Pahor sklenil s srečanjem s predsednikom vlade Irske Endom Kennyjem

Svoj obisk je predsednik Pahor popoldne sklenil s srečanjem s predsednikom vlade Irske Endom Kennyjem, s katerim sta razpravljala predvsem o izkušnjah Irske po izstopu iz programa mednarodne finančne pomoči in o gospodarskem okrevanju, ki se na Irskem že kaže. Predsednik vlade Irske Kenny je predsednika Pahorja seznanil tudi s prizadevanji irske vlade za konsolidacijo javnih financ.

Delovni obisk na Irskem - predsednik Pahor se je vpisal v knjigo gostov