SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: »Županje in župani ste steber stabilnosti v času krize«

Oplotnica, 8. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na srečanju v Oplotnici sestal z županjami in župani slovenskih občin ter si je po srečanju ogledal tudi nizkoenergetski vrtec in pontonski most. Tokrat je prvič, da se je predsednik republike udeležil srečanja, kjer so bile prisotne županje in župani Skupnosti občin Slovenije ter Združenja občin Slovenije.

Županje in župani so predsednika republike uvodoma seznanili o prednostih in slabostih lokalne samouprave v Sloveniji, o konkretnih problemih, s katerimi se pri svojem delu soočajo in o usmeritvi razvoja države in lokalnih skupnosti. Predsednik republike se je v nagovoru zahvalil za povabilo in poudaril, da sta slabi dve desetletji lokalne samouprave upravičili njen pomen, vlogo in organiziranost. Institucije lokalne samouprave uživajo veliko zaupanje ljudi, saj so »županje in župani steber zanesljivosti v času krize,« je poudaril predsednik. Opozoril je, da je za prihodnost razvoja nujen konstruktiven dialog med vlado in občinami ter iskanje praktičnih rešitev za izpostavljene probleme. Ukinjanju občin in regionalni reorganiziranosti bi se v tem trenutku izognil.

Predsednik se je dotaknil tudi aktualnih političnih vprašanj in opozoril, da se z odlašanjem sprejetja pomembnih odločitev, kot je sprejetje fiskalnega pravila in sprememba referendumske zakonodaje ljudem sporočamo, da politika ni sposobna stopiti skupaj in se iskreno zavzeti za dobre odločitve.

Ob zaključku srečanja je predsednik republike pozval županje in župane, da našo lepo deželo ohranjajo urejeno in čisto, tudi s pomočjo javnih del. Predsednik je prisotne zaprosil, da v kolikor je le mogoče, v vsaki občini, na vidnem mestu celo leto plapola slovenska zastava visoko in ponosno.

Ob priložnosti današnjega obiska je predsednik Pahor obiskal tudi nizkoenergetski vrtec, ki za občino Oplotnica pomeni trajno rešitev problema otroškega varstva ter si ogledal pontonski most, ki ga je novembra 2012 postavil 14. inženirski bataljon Slovenske vojske. Most je v lanskih vremenskih ujmah omogočil dostop do dveh družin, ki sta ostali popolnoma odrezani od naselja.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na srečanju v Oplotnici sestal z županjami in župani slovenskih občin
Foto: Stanko Gruden/STA