Predsednik republike pozval vse, ki odločajo o miru in varnosti v Evropi in svetu, da najdejo skupno stališče glede odprtih vprašanj na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki

Ankaran, Koper, 2. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor si je danes ogledal postroj prvega slovenskega kontingenta pred napotitvijo na mednarodno misijo Evropske unije v južnem delu osrednjega Sredozemlja (EU NAVFOR MED). Predsednik republike je zbrane v postroju v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu tudi nagovoril.

Predsednik republike v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu
Foto: Stanko Gruden / STA

V nagovoru je predsednik republike dejal, da mednarodna skupnost ta trenutek še ni usklajena glede političnih ciljev morebitnih vojaških ali drugačnih posredovanj za ureditev nekaterih odprtih vprašanj na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki, ki so razlog za begunsko krizo. Kot predsednik republike in tudi kot vrhovni poveljnik obrambnih sil je izrazil željo in pripravljenost, da naj se mednarodna skupnost čimprej iskreno in zavzeto potrudi najti konsenz glede političnih ciljev za mirno rešitev odprtih vprašanj na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki ali pa za potrebno vojaško posredovanje z mandatom Organizacije združenih narodov, če bo tako skupaj ocenila. "Dejstvo, da se zdaj nad sirskim nebom srečujejo vojske različnih držav, pri čemer imajo različne politične cilje, ni dobra popotnica za vse, ki verjamemo v potrebo po reševanju vprašanj in odpravi razlogov za hudo humanitarno krizo, ki je zajela desetine milijonov ljudi v regiji ob Sredozemskem morju. Zato izkoriščam to priložnost za poziv vsem, ki tako ali drugače odločamo o miru in varnosti v Evropi in v svetu, da v tej pomembni uri najdemo skupno stališče. Kajti iz neposredne zgodovine, tudi v našem primeru, vemo, da odsotnost takega soglasja in razhajanje pri političnih ciljih reševanja kriz, te krize poglabljata in vodita do hudih človeških tragedij," je pozval predsednik republike.

Predsednik Pahor je spomnil, da se Slovenska vojska tokrat drugič, v skladu z odločitvijo Evropske unije, odpravlja v Sredozemsko morje. Slovenski kontingent, ki bo sodeloval v misiji, je nagovoril: "Leta 2013, ko smo se pridružili silam italijanskih obrambnih sil, ste imeli humanitarno poslanstvo. Zdaj imate z mandatom Evropske unije tudi varnostno poslanstvo. V obeh primerih je seveda na preizkušnji vaša profesionalnost. Naj kot vrhovni poveljnik obrambnih sil poudarim, da ni nikakršnega dvoma v vašo profesionalnost. Naj izkoristim to priložnost za to, da vam prenesem zahvalo tistih, ki so pred dvema letoma sodelovali skupaj z vami, tako v vašem primeru, kot v primeru posredovanj Slovenske vojske na drugih kriznih žariščih." Dodal je, da ima čast, kot predsednik republike, sprejemati o njihovem delu samo komplimente: "Svoje delo opravljate zavzeto, opravljate ga preudarno, vestno in profesionalno. Pri tistih, s katerimi to delo opravljate skupaj in prihajajo iz drugih vojska, vlivate zaupanje in tako na najboljši mogoč način ne opravljate samo neposrednih nalog, ki so vam zaupane, ampak tudi zelo pomembno krepite ugled naše države."

V nadaljevanju nagovora je predsednik republike opozoril, da prav zaradi odsotnosti skupne politike glede urejanja kriznih žarišč, ne smemo prehitro upati na skorajšnjo rešitev begunske krize, ki je ena največjih po drugi svetovni vojni in neposredno zadeva tudi Slovenijo. A vendar, tako predsednik, ne gre podcenjevati akcije in naporov slovenskih vojakov, ki bodo ne le pomagali ljudem, ki so se znašli v stiski, ampak tudi preprečevali tihotapljenje teh nesrečnih ljudi. "Zavoljo tega mandata boste imeli nekaj nalog, ki bodo znova postavile pred preizkušnjo vse vaše znanje in izkušnje in nihče od nas ne dvomi, da boste to storili po vaših najboljših močeh. Vse, kar si želim in to rečem v svojem osebnem imenu, v imenu države, in v imenu vseh naših ljudi, ki bodo skupaj z mano z velikim ponosom spremljali vaša delovna prizadevanja, je, da se vrnete zdravi. In srečni, da ste opravili nekaj, kar je pomagalo k blaženju stisk ljudi, ki so se znašli v tej nesrečni situaciji in da ste preprečili tistim, ki so te stiske zlorabili za svoje nelegitimne interese. Vašim svojcem želim, da bi z enako mero ponosa spremljali vaše delo. Želim si torej, da bi se čez slabega pol leta vsi znova. znašli znova tukaj; z izkušnjami, ki bodo znova pomembno bogatile zakladnico znanj Slovenske vojske, ki je v skoraj dvajsetih letih posredovanj vedno zelo uspešno opravila naloge, ki sta jim jih zaupali slovenska država in mednarodna skupnost," je govor zaključil predsednik republike.

Predsednik republike Borut Pahor na ladji Triglav pred odhodom ladje na mednarodno misijo
Foto: Stanko Gruden / STA

Predsednik republike si je nato ogledal predstavitev enote ladje Triglav in se seznanil z zaključnimi pripravami pred izplutjem na misijo. Znotraj prvega slovenskega kontingenta bo ladja na misijo napotena v petek, 9. oktobra 2015, in sicer za obdobje 3–4 mesecev. Slovenska vojska bo na misiji sodelovala v poveljniški strukturi operacije v južnem delu osrednjega Sredozemlja z zdravstveno skupino in večnamensko ladjo Triglav 11 s posadko.