Predsednik republike Borut Pahor prisluhnil stiskam uporabnic Materinskega doma Ljubljana

Ljubljana, 21. 5. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal Materinski dom Ljubljana in se srečal z uporabnicami in vodstvom Materinskega doma Ljubljana, ki je namenjen mamicam z mladoletnimi otroki do 14. leta starosti in nosečnicam, ki so se znašle v trenutni ali dalj časa trajajoči socialni stiski in nimajo drugih možnosti bivanja skupaj z otrokom. V daljšem pogovoru se je predsednik republike seznanil z njihovo izjemno težko finančno situacijo ter njihovim delom, ki je usmerjen v pripravo na samostojno življenje uporabnic materinskega doma.

Predsednik republike Borut Pahorobiskal Materinski dom Ljubljana in se srečal z uporabnicami in vodstvom Materinskega doma Ljubljana
Foto: Stanko Gruden / STA

Predsednik republike se je v izjavi zahvalil za vabilo in izpostavil število podobnih prošenj, ki jih dnevno prejme Urad predsednika Republike Slovenije, kar kaže tudi na stisko institucij v teh kriznih časih, posebno pozornost pa urad nameni prav prošnjam pomoči in podpore. V kolikor je le mogoče, predsednik republike obišče posamezne institucije, ki lahko posameznikom v stiski pomagajo ter v okviru svojih pristojnosti skupaj z njimi poišče rešitve. Po pogovoru z vodstvom Materinskega doma Ljubljana pa se je predsednik republike odločil, da bo zaradi posebnega statusnega položaja materinskega doma na ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovil pismo, v katerem jo bo zaprosil, da ministrstvo poskuša celostno urediti njihov status in status podobnih institucij, ki zaradi takšne neurejenosti nimajo trajnega vira financiranja. Ker pa gre v tem primeru za daljši proces iskanja statusnih rešitev, je predsednik Pahor izrazil polno podporo in pomoč vodstvu Materinskega doma Ljubljana pri reševanju njihove finančne situacije.

Uporabnice in vodstvo Materinskega doma Ljubljana so se ob koncu pogovora zahvalili predsedniku republike Borutu Pahorju za razumevanje njihove situacije ter vse napore, s katerimi bo opozoril na izjemno težko situacijo v kateri se nahajajo.