Predsednik Pahor podpisal ukaz o podelitvi odlikovanja, ki ga prejme Milan Kundera

Ljubljana, 4. 4. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je podpisal ukaz o podelitvi odlikovanja Republike Slovenije zlati red za zasluge, ki ga prejme Milan Kundera za izjemen prispevek k razumevanju Evrope in časa ter za trdno prijateljstvo do Slovenije. Ukaz o podelitvi odlikovanja bo objavljen danes, 4. aprila 2019, v Uradnem listu Republike Slovenije.

Češki pisatelj in svetovljan Milan Kundera je eden največjih pisateljev naše dobe. S svojimi deli je v prelomnih desetletjih druge polovice dvajsetega stoletja dosegel vpliv, kot ga imajo lahko le najbolj natančni opazovalci časa in ljudi. V svojem pisateljskem opusu je dal romanu kot izvorni evropski literarni obliki tankovestno estetsko dovršenost in s tem plemenito poslanstvo izražanja vesoljnih načel in vrednot človeškega duha, katerega substanca je svoboda.

Milan Kundera je v odločilnem, prelomnem obdobju slovenskega osamosvajanja in vojne za Slovenijo zastavil svojo besedo in mednarodni ugled v obrambo naše zgodovinske in kulturne posebnosti ter politične neodvisnosti.

Milan Kundera je ravno v začetku tega tedna dopolnil 90 let. O vročitvi odlikovanja vas bomo obvestili pravočasno. 

Zlati red za zasluge
Foto: Uprs