SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob 25-letnici slovenske diplomacije: "Proces osamosvojitve je bil vključujoč proces."

Ljubljana, 26. 5. 2016 | sporočila za javnost, govori


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti ob 25-letnici slovenske diplomacije v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Ob tej priložnosti je predsednik republike spomnil, da je bil "proces slovenske osamosvojitve vključujoč projekt, ki se je začel s peščico intelektualcev, ki so imeli drzne zamisli, končal pa se je s prepričljivo voljo slovenskega naroda, da ustanovi lastno državo".

Prav delo diplomacije in tudi politike je po mnenju predsednika republike omogočilo, da je svet Slovenijo mednarodno priznal. "V svetu smo si ustvarili prijatelje in na današnji slovesnosti slavimo tudi njihov prispevek k temu, da je Slovenija skoraj 25 let po razglasitvi državnosti ugledna in v mednarodni skupnosti sprejeta država," je dejal slovenski predsednik.

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja ob 25-letnici slovenske diplomacije
Foto: STA/Daniel Novakovič

Diplomatskemu zboru, posebej odlikovancem, ki so danes prejeli red zaslug na diplomatskem področju, se je zahvalil za krepitev sodelovanja in dobrih odnosov med državami, ki jih predstavljajo. Izrazil je prepričanje, da bomo s skupnimi zavezami in aktivnostmi storili vse, da bosta prihodnost spremljala veliko upanje in optimizem, in ne strah. Spomnil je na datum 22. maj 1992, ko se je pred palačo Organizacije združenih narodov v New Yorku dvignila slovenska zastava in s tem označila, da je naša država postala mednarodno priznana članica pomembne svetovne organizacije. Ob tem je še poudaril, da si je danes skorajda nemogoče predstavljati, kaj vse je bilo potrebno storiti, da je Slovenija v komaj dveh letih iz nepoznane dežele prerasla v državo, ki jo je svet prepoznal, jo ceni in spoštuje.

Nemški veleposlanici Anni Elisabeth Prinz je predsednik republike vročil odlikovanje red za zasluge za prispevek k okrepljenemu političnemu dialogu ter za zasluge za poglobitev odnosov med državama na vseh področjih dvostranskega sodelovanja, od gospodarstva in znanosti do kulture in športa. Na svečanosti je dejala, da bo z dostojanstvom nosila odlikovanje, v svojem srcu pa bo nosila tudi dragocene spomine iz Slovenije. Med drugim je spomnila, da je bila Nemčija prva država Evropske unije, ki je 19. decembra 1991 priznala samostojnost Slovenije. Obenem pa je izrazila veselje, da je Slovenija danes stabilna država s stabilno rastjo, ter dodala, da si je sicer vedno prizadevala za odlične bilateralne odnose, da pa se zaveda, koliko je mogoče storiti v okviru sodelovanja znotraj EU, zato je tudi temu posvečala vso pozornost.

Francoski veleposlanik Pierre-Francois Mourier je prejel red za zasluge pri poglobitvi prijateljskih odnosov med Slovenijo in Francijo na političnem, gospodarskem, znanstvenem, kulturnem in drugih področjih ter prispevek k vsebinski okrepitvi in raznovrstnosti odnosov med državama. Veleposlanik je v zahvali dejal, da je počaščen z odlikovanjem, ter izpostavil izjemno sodelovanje in prijateljstvo med državama. Opomnil je, da ni prav trditi, da je Slovenija majhna, saj da se glas Slovenije danes v Evropi sliši in bo v naslednjih štirih letih, ki ne bodo lahka, še kako pomemben. "Lahko ste ponosni, da je tako majhna in mlada država dosegla to, kar je," je še dejal francoski veleposlanik.

Odlikovanje red za zasluge je na današnji slovesnosti prejel častni generalni konzul Republike Slovenije v Kneževini Monako Marc Lecourt. V svojem nagovoru se je pošalil, da je pripravil kratek govor, ker prihaja iz majhne države. Ob iskreni zahvali predsedniku za podeljeno odlikovanje je dejal, da je Slovenija postala njegov drugi dom.

Predsednik republike je odlikovanje red za zasluge vročil tudi častnemu konzulu Republike Slovenije na avstrijskem Štajerskem Kurtu Oktabetzu, in sicer za prispevek k razvoju dobrih odnosov med Slovenijo in Avstrijo. "V čast mi je prejeti to priznanje za opravljeno delo," je dejal Oktabetz ter izrazil upanje, da je njegovo delo pripomoglo k izboljšanju odnosov med državama. Ob tem je izrazil prepričanje, da so se odnosi v zadnjih dvajsetih letih izboljševali in so danes odlični na praktično vseh področjih.

Red za zasluge je na današnji slovesnosti prejel tudi nekdanji predsednik delegacije Evropskega parlamenta za odnose s Slovenijo Michl Ebner, in sicer za prispevek pri vzpostavljanju dobrih odnosov med institucijami Evropske unije in Slovenijo pred njenim vstopom v povezavo ter za predanost uspešnemu delovanju Slovenije znotraj EU. Gospod Ebner je v nagovoru dejal, da je počaščen spričo visokega odlikovanja, in opisal, kako se je vse od svoje izvolitve v italijanski parlament leta 1979 in pozneje kot poslanec v Evropskem parlamentu, boril za pravice slovenske manjšine v Italiji, pa tudi v Avstriji.

Ob današnji svečanosti v Predsedniški palači je nastopila violončelistka Katarina Kozjek, študentka Akademije za glasbo v Ljubljani pri profesorju Milošu Mlejniku, ki se je predstavila s Preludijem v d-molu iz suite številka 2 Johanna Sebastiana Bacha.

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje dr. Anni Elisabeth Prinz
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje Pierru-Françoisu Mourieru
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje Marcu Lecourtu
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje dr. Kurtu Oktabetzu
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikvoanje dr. Michlu Ebnerju
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja ob 25-letnici slovenske diplomacije
Foto: STA/Daniel Novakovič