SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik sprejel predstavnike slovenskih manjšin

Ljubljana, 7. 2. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je ob kulturnem prazniku priredil sprejem za predstavnike slovenskih manjšin iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske. Gre za tradicionalen sprejem ob slovenskem kulturnem prazniku.

Predstavniki manjšin so najprej na kratko spregovorili o svojem položaju in težavah, s katerimi se soočajo, pozdravila pa jih je tudi Ljudmila Novak, ministrica za Slovence po svetu. V svojem nagovoru se je predsednik republike Borut Pahor gostom zahvalil za njihovo zavzeto in požrtvovalno delo v okviru manjšinskih organizacij. Zagotovil je, da se slovenska država zaveda odgovornosti, ki jo ima do ohranjanja slovenskih narodnih skupnosti v drugih državah. Kot je ocenil, je temeljna težava, s katero se srečujejo, financiranje delovanja organizacij narodne skupnosti. Predsednik je dejal, da se država Slovenija trudi, da kljub kriznim razmeram ne bi bistveno prikrajšala avtohtonih manjšin v Sloveniji, enako pa pričakuje tudi od sosednjih držav.
Predsednik sprejel predstavnike slovenskih manjšin

Predsednik je poudaril izjemni pomen, ki ga ima kultura pri ohranjanju nacionalne identitete in vlogi , ki jo je imela pri nastajanju slovenske države. Ob koncu je predsednik vsem čestital ob kulturnem prazniku, v nadaljevanju večera pa se je udeležil tudi državne slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so bile slavnostno podeljene Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada.