SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na 18. Vrhu predsednikov držav Srednje Evrope z Zemanom, Vujanovićem in Komorowskim

Bratislava, 12. 6. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor se v Bratislavi udeležuje 18. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav, ki ga gosti predsednik Slovaške republike Ivan Gašparovič. Vrh poteka pod naslovom Regionalni pristop k evropskim izzivom. Predvidena je razprava o pogledih na izhod iz finančne krize ter povečanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Predsednik republike Borut Pahor se v Bratislavi udeležuje 18. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav, ki ga gosti predsednik Slovaške republike Ivan Gašparovič.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor se je najprej sestal z dolgoletnim prijateljem predsednikom Češke republike Milošem Zemanom, s katerim sta govorila predvsem o poglobljenem sodelovanju med državama, morda tudi znotraj Višegrajske skupine. Predsednik Zeman je slovenskemu predsedniku tudi čestital za rešitev mejnega vprašanja z Republiko Hrvaško. Češkega predsednika je zanimala napovedana privatizacija v Sloveniji, ob tem je slovenski predsednik poudaril, da so češke investicije v Sloveniji dobrodošle. Sogovornika sta se strinjala, da lahko državi gospodarsko sodelovanje še okrepita. Slovenskega predsednika je zanimala tudi češka izkušnja s privatizacijo, predvsem privatizacija bank. Predsednik republike Borut Pahor je češkega predsednika, ki je poudaril, da ima zelo lepe spomine na Piran, povabil na uradni obisk v Slovenijo.

Predsednik Pahor se je sestal tudi s predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem. Uvodoma se je črnogorski predsednik zahvalil za strokovno pomoč Slovenije v pristopnih pogajanjih za evroatlantske integracije. Predsednik Pahor je predstavil iniciativo procesa Brdo, ki ga želi obuditi in povabil črnogorskega predsednika k sodelovanju, saj je ključno, da ta pobuda vključuje vse države regije. Predsednik Vujanović je povabilo z veseljem sprejel.

Predsednik republike na 18. Vrhu predsednikov držav Srednje Evrope - srečanje s predsednikom Črne gore Filipom Vujanovićem
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na bilateralnem srečanju se je predsednik republike danes sestal tudi s poljskim predsednikom Bronisławom Komorowskim. Sogovornika sta se strinjala, da imata Slovenija in Poljska veliko skupnih točk. Odnosi med državama so dobri in prijateljski. Dvostransko sodelovanje se razvija na različnih ravneh (na področju kulture, izobraževanja, znanosti in športa), vendar bi to sodelovanje lahko še nadgradili. Predsednika sta spregovorila o prihodnosti Evropske unije, pri čemer je poljski predsednik izrazil zaskrbljenost nad ponovnim upadom gospodarske rasti v Evropi, saj ta situacija vedno bolj vpliva na doslej relativno uspešno gospodarsko situacijo na Poljskem, ki ima še vedno pozitivno gospodarsko rast. Predsednik Pahor je potrdil udeležbo na Skupini Arraiolos 8. in 9. oktobra na Poljskem, česar se je poljski predsednik iskreno razveselil.

Predsednik republike na 18. Vrhu predsednikov držav Srednje Evrope - bilateralno srečanje s predsednikom Republike Poljske Bronisławom Komorowskim.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Danes zvečer se je predsednik republike udeležil tudi koncerta in uradne večerje, ki jo je v čast predsednikov držav priredil predsedniški par Slovaške republike.

Jutri se bo predsednik Pahor udeležil delovnega zajtrka predsednikov držav članic Evropske unije in predsednika Republike Hrvaške ter plenarnega zasedanja, kjer se bo vključil v razpravo v drugem delu zasedanja vrha.

Ob robu 18. Vrha predsednikov srednjeevropskih držav bo imel predsednik Pahor tudi kratko bilateralno srečanje s predsednikom Republike Bolgarije Rosenom Plevnelievom, v nadaljevanju se bo udeležil tudi kosila, ki ga prireja predsednik Slovaške republike Ivan Gašparovič.