Predsednik republike Borut Pahor se bo udeležil letošnje Münchenske varnostne konference

München, 16. 2. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo na povabilo Wolfganga Ischingerja, predsedujočega Münchenski varnostni konferenci, tudi letos udeležil konference, ki bo potekala od 15. februarja, do 17. februarja 2019.

Gre za najpomembnejšo varnostno konferenco na svetu, kjer odločevalci in strokovnjaki s področij varnosti in zunanje politike razpravljajo o trenutnih in prihodnjih političnih in varnostnih izzivih v mednarodni skupnosti. Predsednik Pahor bo govornik na dogodku na temo pobude Treh morij, imel pa bo tudi več bilateralnih srečanj.

Osrednje teme razprav bodo povezane z aktualnimi političnimi in varnostnimi razmerami v Evropi in v svetu. Najpomembnejši snovalci varnostnih politik bodo razpravljali o mednarodnem sodelovanju na področju obrambe, multilateralizma, globalne trgovine, aktualnih kriznih žarišč ter razmišljali o povezavi med podnebnimi spremembami in konflikti. Poudarek bo tudi na novodobnih izzivih, ki izkoriščajo ranljivost demokratičnih sistemov.

Predsednik Pahor bo nastopil v pogovoru z naslovom "The Three Seas Initiative: Central Europe's Answer to Great Power Competition?". Namen razprave je ocena doseženega v dosedanjem razvoju pobude in pogled naprej v smislu priprav na Vrh pobude Treh morij, ki ga bo letos gostila Slovenija.

Pobuda Treh morij (3SI) je iniciativa na ravni predsednikov 12 držav članic EU, njeno bistvo pa je želja po tesnejšem povezovanju na področju infrastrukture na osi sever-jug. Pobuda naj bi pripomogla k iskanju investitorjev za projekte povezovanja, tudi s strani ZDA.

Münchenska varnostna konferenca bo tudi letos priložnost za pomembna dvostranska srečanja, saj se je bo udeležilo več kot 40 predsednikov držav ali vlad in visokih predstavnikov mednarodnih organizacij ter 100 ministrov za zunanje oziroma obrambne zadeve.