SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja: srebrni red za zasluge in red za zasluge

Ljubljana, 11. 6. 2015 | sporočila za javnostPredsednik republike Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja: srebrni red za zasluge in red za zasluge

Srebrni red za zasluge je posthumno prejel Jože Ciuha za izjemen prispevek k podobi slovenske umetnosti druge polovice 20. stoletja in njeni prepoznavnosti v mednarodnem prostoru. Odlikovanje sta v imenu nedavno preminulega umetnika prevzela soproga gospoda Ciuhe, Radmila Ciuha, in njegov sin Peter. Peter Ciuha, tudi sam slikar, je v zahvali predsedniku republike ponovil večkrat izrečene besede svojega očeta, "imam to srečo, da imam najlepši poklic na svetu, vdova ga. Ciuha pa je čustveni trenutek pospremila z izrazom hvaležnosti, da je lahko dolga krasna leta preživela s soprogom, o katerem "lahko samo rečem, da ne vem, ali je bil večji človek ali večji umetnik, " je dejala.

Srebrni red za zasluge je prejel tudi Matjaž Vipotnik za izjemen prispevek k oblikovanju podobe slovenske kulture ter k njeni prepoznavnosti doma in v tujini. Predsedniku republike se je gospod Vipotnik, eden najpomembnejših slovenskih grafičnih oblikovalcev, zahvalil za izkazano čast in naklonjenost, ki mu jo je izrazil s tem državnim odlikovanjem.

Za izjemen literarni prispevek k umestitvi manjšinske in identitetne problematike v avstrijski, širši nemško govoreči in srednjeevropski prostor pa je državno odlikovanje red za zasluge prejela Maja Haderlap. Avstrijsko-koroška slovenska in nemška pesnica in pisateljica se je predsedniku Pahorju zahvalila za veliko priznanje njenemu delu, zadovoljna, ker je priča temu, kako lahko literarno delo sproži cel  proces. "V svoji literaturi združujem vse, kar je del mene: slovenski in avstrijski prostor," je še povedala Haderlapova.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je s srebrnim redom za zasluge posthumno odlikoval Jožeta Ciuho za izjemen prispevek k podobi slovenske umetnosti druge polovice 20. stoletja in njeni prepoznavnosti v mednarodnem prostoru. Odlikovanje je po nedavno umrlem umetniku prevzela soproga gospoda Ciuhe, gospa Radmila ter njegov sin Peter.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor je s srebrnim redom za zasluge odlikoval Matjaža Vipotnika za izjemen prispevek k oblikovanju podobe slovenske kulture ter k njeni prepoznavnosti doma in v tujini.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval Majo Haderlap za izjemen literarni prispevek k umestitvi manjšinske in identitetne problematike v avstrijski, širši nemško govoreči in srednjeevropski prostor.
Foto: Daniel Novakovič/STA


Svečani dogodek je pospremila glasba mlade čembalistke, dijakinje Kim Pavlič.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja: srebrni red za zasluge Jožetu Ciuhi (posthumno) in Matjažu Vipotniku. Red za zasluge je prejela Maja Haderlap.
Foto: STA/Danijel Novakovič

Predsednik republike Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti vročil državna odlikovanja: srebrni red za zasluge Jožetu Ciuhi (posthumno) in Matjažu Vipotniku. Red za zasluge je prejela Maja Haderlap.
Foto: Daniel Novakovič/STA